Spelen met de elementen

Zuid-Frankrijk staat bekend om zijn mooie kustlijn en de beruchte Mistral, die de hete zomers voorziet van een koel briesje. Aude heeft een eigen wind, de Tramontana. Deze waait vanuit het noordwesten tussen de Pyreneeën en het zuiden van het Centraal Massief en is droog, koud en sterk, met minimaal windkracht 3. De wind is winst voor de wijn, hoor ik tijdens een rondleiding bij wijnhuis Mont Tauch, de druiven lopen minder kans op ziekten en schimmel. Maar ook het toerisme is erbij gebaat, de wind maakt vooral langs de kust en op de binnenmeren veel wind- en watersport mogelijk. Zo leer ik alles over wakeboarden, zeilen, kitesurfen en kajakken in het waterpark Glisse et Kite in St. Pierre la Mer. Hier worden zelfs de Europese kampioenschappen Junior Kitesurfing gehouden. De watersportschool ligt aan een binnenmeer met daarachter de zee: de perfecte plek om verschillende sporten onder de knie te krijgen. Scholen uit de regio komen ernaartoe voor zeil- en surflessen.

This is an image

Het meer werd aangelegd met de bedoeling er een camping te bouwen. Omdat het een kunstmatig meer betreft, heeft het perfecte zandbanken, een eiland waar de flamingo’s zich zelfs thuisvoelen en genoeg waterstroming om flink te peddelen. Het meer ernaast is wél natuurlijk en beschermd natuurgebied. De hele omgeving staat bekend vanwege oesters en zelfs op borden langs de weg staat aangegeven dat je ze op parkeerplaatsen vers kunt kopen. Helaas heb ik geen tijd om een oester te verorberen: ik reis door naar La Franqui waar het jaarlijkse Mondial du Vent wordt gehouden, het twintigste jubileum van de wereldkampioenschappen kitesurfen. Het gaat om snelheid of om freestyle en de stunts in de lucht zijn adembenemend. Razendsnel scheren de deelnemers langs, om vervolgens met een soepele armbeweging de kite tegen de wind in te draaien en met luchtsalto’s om te keren. Spelen met de wind en het water levert magische taferelen op. Wat moet het fantastisch zijn als je op deze manier met de elementen bezig bent!

This is an image

Meewaaien met de wind

In Aude er zijn verschillende plekken waar de wind de hoofdrol speelt, zoals in Cucugnan. Een klein dorp én toevluchtsoord voor veel wandelaars van het Catharpad. De oude windmolen Moulin d’Omer draait speciaal voor groepen en de lokale bakker maalt er nog steeds zijn meel mee. Ook in Carcassonne, bekend van het reusachtige kasteel, suist de wind om je oren. Windstille dagen zijn er zeldzaam, maar zon is er in overvloed. De ligging boven op de berg zorgde in de Middeleeuwen – en nu nog – voor een perfect overzicht over de omgeving, tot aan de Spaanse grens. De wind werd niet per se gebruikt voor de verdediging, maar ze waren er wel degelijk van afhankelijk. Probeer maar eens met pijl en boog tegen de wind in te schieten!

This is an image

De dagen in Aude vliegen voorbij, misschien nog sneller door de wind. Tien dagen, negentien steden en dorpen, één eiland, ontelbaar veel restaurants, wijn in overvloed, bijzonder slapen en bovenal elk dag in de natuur zijn: mijn Franse roadtrip eindigt hier.

Veerle volgt mij op en trapt af in de Franse Ardennen. De komende dagen volg je haar avonturen hier en op Twitter @DigitalNomadNL.