Burgemeester Anne Hidalgo laat weten 3,3 kilometer van de Georges-Pompidousnelweg, die langs de Seine loopt, af te sluiten voor motorvoertuigen. Auto’s moeten plaatsmaken voor parken, restaurants en tuinen, en bezoekers kunnen rekenen op een panoramische wandeling van de tuinen van Tuileries (bij het Louvre) tot het Bastille. Ze noemt deze historische actie ‘de herovering van de Seine’. Haar doel is de Seine, en het het St. Martin-kanaal, zo schoon te krijgen dat je erin kan zwemmen.

Dat is hard nodig. In Parijs hangen zo veel uitlaatgassen in de lucht dat de burgemeester toestemming heeft gekregen een rijverbod uit te roepen wanneer noodzakelijk. Ook toeristen leiden eronder: uit onderzoek is gebleken dat luchtvervuiling zowel een negatief effect heeft op bewoners van een stad als op de bezoekers. Maar Parijs doet zijn best: je kunt er tegenwoordig groene scooters huren, plastic bestek is verboden en er groeien ‘slimme bomen’ op de Place de la Nation.

This is an image

Maar het idee krijgt ook veel tegenwind. De politie, die vetorecht heeft als het om stadsverkeer gaat, heeft zijn goedkeuring nog niet gegeven en tegenstanders hebben een petitie gestart. Volgens hen zullen de 43.000 auto’s die elke dag over de weg rijden 20 minuten vertraging oplopen, wat voor nog meer verkeersopstoppingen zou zorgen. Hidalgo’s antwoord is dat Parijzenaren andere gewoontes moeten aannemen, zoals de fiets nemen. ‘Dan is zowel het verkeersprobleem als de vervuiling opgelost,’ zegt ze.