Parijse snelweg maakt plaats voor wandelboulevard langs de Seine

Auto’s maken plaats voor parken en restaurants in de hoop luchtvervuiling de kop te drukken. Resultaat: een enorme boulevard met uitzicht op de meest iconische rivier van Parijs.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door Matteo Colombo / Getty Images

Burgemeester Anne Hidalgo laat weten 3,3 kilometer van de Georges-Pompidousnelweg, die langs de Seine loopt, af te sluiten voor motorvoertuigen. Auto’s moeten plaatsmaken voor parken, restaurants en tuinen, en bezoekers kunnen rekenen op een panoramische wandeling van de tuinen van Tuileries (bij het Louvre) tot het Bastille. Ze noemt deze historische actie ‘de herovering van de Seine’. Haar doel is de Seine, en het het St. Martin-kanaal, zo schoon te krijgen dat je erin kan zwemmen. 

Dat is hard nodig. In Parijs hangen zo veel uitlaatgassen in de lucht dat de burgemeester toestemming heeft gekregen een rijverbod uit te roepen wanneer noodzakelijk. Ook toeristen leiden eronder: uit onderzoek is gebleken dat luchtvervuiling zowel een negatief effect heeft op bewoners van een stad als op de bezoekers. Maar Parijs doet zijn best: je kunt er tegenwoordig groene scooters huren, plastic bestek is verboden en er groeien ‘slimme bomen’ op de Place de la Nation.

Maar het idee krijgt ook veel tegenwind. De politie, die vetorecht heeft als het om stadsverkeer gaat, heeft zijn goedkeuring nog niet gegeven en tegenstanders hebben een petitie gestart. Volgens hen zullen de 43.000 auto’s die elke dag over de weg rijden 20 minuten vertraging oplopen, wat voor nog meer verkeersopstoppingen zou zorgen. Hidalgo’s antwoord is dat Parijzenaren andere gewoontes moeten aannemen, zoals de fiets nemen. ‘Dan is zowel het verkeersprobleem als de vervuiling opgelost,’ zegt ze. 

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Frankrijk
Levenslessen in de Zuid-Franse bergen
Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Zwitserland
Zwitserland: Wandelroute over grootste gletsjer in de Alpen
Frankrijk
Wijnpretpark opent in Bordeaux
Zwitserland
Wandelroute over ’s werelds langste tunnel

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.