Reiswijzer: Gambia

Gambia is het land van de eeuwige glimlach, van vogels spotten, goudgele stranden en tropische temperaturen. Maar Gambia is ook het land van groene ondoordringbare natuur en nationale parken.

Door Veerle Wite
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET
Foto door Jan Vermeer

De reis

Gambia ligt op slechts zes uur vliegen vanaf Nederland. Met TUIfly vlieg je direct en betaalbaar op hoofdstad Banjul.

Beste reisperiode

De beste reistijd voor Gambia is van november tot en met april, het droogseizoen. Deze periode valt overigens precies samen met de jaarlijkse vogeltrek, wanneer het de beste tijd is om vogels te spotten in Gambia. 

Geloof

Gambianen zijn overwegend moslim, hoewel er ook een klein deel christelijk is. Deze twee groepen leven zeer vreedzaam naast elkaar: tijdens het offerfeest komt de priester ook even op bezoek bij zijn islami­tische buren en andersom­ gebeurt hetzelfde op christelijke feestdagen – iets waar de Gambianen trots op zijn.

Talen

De officiële taal is Engels, maar er worden nog veel andere dialecten en talen gesproken. De bekendste daarvan zijn Mandinka en Wolof.

Geld

De munteenheid in Gambia is de dalasi. 1 euro is circa 53 dalasi waard. 

De Ngala Lodge

De Ngala Lodge is het mooiste boutiquehotel in Gambia. Dit kleinschalige vijfsterrenhotel is de plek waar je tot rust komt in je privéjacuzzi of geniet van een verse tonijnsteak terwijl je uitkijkt over zee. Palmbomen deinen er zachtjes op de wind als jij een duik neemt. Slaap in een suite met een jacuzzi op je balkon en geniet van ultieme luxe voor een zeer betaalbare prijs. Van hieruit kun je gemakkelijk uitstapjes maken naar verschillende nationale parken. Onze favoriet!

Ecoresorts

Gambia telt een aantal mooie ecoresorts, fijne plekken om te verblijven nabij de kust zijn Sandele Eco Retreat en de Mandina Lodges in het Makasutu Forest. 

In het binnenland zijn Tendaba Camp en de luxe tenten van het Chimpanzee Rehabilitation Project goede opties, midden in de natuur.

Nationale parken

Spot vogels als je door mangroves vaart en ontmoet wilde groepen bavianen in dichtbegroeide bossen: geniet van de natuur van Gambia in één van de vele nationale parken. 

In het binnenland bezoek je het Bao Bolong Wetland Reserve en River Gambia National Park

In het kustgebied van Gambia wil je Makasutu Forest, Abuku National Park, Niumi National Park en Tanji Bird Reserve niet missen. De vier laatstgenoemde parken kun je eenvoudig bereiken met daguitstapjes vanuit je hotel aan de kust.

Reistip: Paradijs voor vogelaars

Voor natuurfotografen en vogelliefhebbers is Gambia een spectaculaire bestemming. De oevers van de vruchtbare Gambiarivier trekken enorme aantallen vogels, wat Gambia tot de dichtstbijzijnde tropische vogelbestemming maakt. In februari zijn de vogelpopulaties op hun top omdat dan zowel de trekvogels als de standvogels hier aanwezig zijn. Het kan ook de moeite zijn Gambia juist in het groene seizoen te bezoeken, ofwel tijdens het broedseizoen in juli en augustus.

Meer informatie

Kijk op facebook.com/GambiaNL en go-gambia.com.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Gambia
Reizen naar Gambia: 5 praktische vragen
Gambia
Highlights Gambia
Indonesië
5x De mooiste hotels van Indonesië
Spanje
Castilië-La Mancha: Oases in het hart van Spanje
Spanje
Op zoek naar orchideeën in Valencia

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.