Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Sullivan brothers het gezicht van vaderlandsliefde en opoffering in de VS.

Alle vijf de broers, George, Frank, Joe, Matt en Al, stierven aan boord van de U.S.S. Juneau, toen het schip op 13 november 1942 werd geraakt door een Japanse torpedo.

Volgens het verhaal over hen, zoals dat te lezen is op de website over de geschiedenis van de Amerikaanse marine, besloten ze dienst te nemen na de aanval op Pearl Harbor, onder voorwaarde dat ze samen konden varen. De broers waren bemanningsleden van de USS Juneau tijdens de Slag om Guadalcanal, een grote aanval van de geallieerden op een door de Japanners bezet eiland van de Salomonseilanden.

Toen het schip zonk, verloren 687 opvarenden het leven, waaronder ook de broers. Er werden in de dagen die volgden slechts tien overlevenden gered.

Op Amerikaanse oorlogsposters stond de afbeelding van de uit Iowa afkomstige broers, en stond dat ze ‘vermist’ ('missing in action’) waren. Daarbij stond ook: ‘they did their part.’ (zij droegen hun steentje bij). Twee jaar na hun overlijden, werd er een film over de broers uitgebracht, getiteld The Sullivan's .

De restanten van het schip waarop zij aan hun eind kwamen, zijn nu teruggevonden.

Het wrak van de USS Juneau ligt op bijna vierduizend meter diepte voor de kust van de Salomonseilanden. Het werd gevonden door de medeoprichter van Microsoft en filantroop Paul Allen, met behulp van zijn schip Research Vessel Petrel .

Het is niet voor het eerst dat Allen en de RV Petrel zo'n vondst doen. Zo ontdekte het team onder meer eerder deze maand de U.S.S Lexington op zo'n 800 kilometer uit de kust van Australië, vond het afgelopen december de U.S.S Ward bij Pearl Harbor en ontdekte het afgelopen augustus de U.S.S. Indianapolis in de Filipijnenzee.

Een AUV (autonomous underwater vehicle) van de RV Petrel deed op 17 maart de eerste waarneming van de Juneau . Daarna werd de vondst bevestigd met behulp van een ROV (remotely operated vehicle).

Op onderwateropnamen zijn de kolossale resten van het scheepswrak te zien. Het metaal is begroeid met zeepokken en andere zeewezens.

De vondst draagt bij aan de afronding van het verhaal over de beroemde broers.

“Het verhaal van de bemanning van de USS Juneau en van de Sullivans is tekenend voor de moed en opofferingen van de grootste generatie van dit land,” stelde Vice Admiral Rich Brown in een persbericht. Brown heeft ook de U.S.S. Sullivans onder zijn bevel, een schip dat naar de broers is vernoemd.

Allen en zijn onderzoeksteam willen met behulp van de RV Petrel blijven zoeken naar scheepswrakken en andere objecten van historische waarde.