Gezichtsherkenning voor grizzlyberen en andere innovaties

Machines veranderen glazen flessen in ‘zand’, wetenschappers ontdekken een gen dat van plant op dier is overgedragen en met nieuwe software kunnen afzonderlijke grizzlyberen worden geïdentificeerd.

Door Annie Roth
Gepubliceerd 13 sep. 2021 12:43 CEST
explore-10.2021-bear-face-recognition

Met behulp van ‘diep-lerende’ algoritmes kan een nieuw softwareprogramma met de naam ‘BearID’ de gelaatstrekken van afzonderlijke grizzlyberen herkennen, waardoor de dieren beter geïdentificeerd en gevolgd kunnen worden.

Foto door Melanie Clapham, University Of Victoria, British Columbia

Wie is die beer?

Gezichtsherkenning voor mensen wordt alom gebruikt door veiligheids- en politiediensten. Maar nu is er ook software waarmee afzonderlijke grizzlyberen geïdentificeerd kunnen worden. Dankzij BearID kunnen onderzoekers de dieren nu over enorme afstanden en gedurende lange tijd volgen. Het identificeren van afzonderlijke grizzly’s is altijd zeer lastig geweest, omdat beren maar weinig herkenbare uiterlijke verschillen vertonen. De nieuwe software, voortgekomen uit een samenwerkingsverband van ecologen en computerwetenschappers, maakt het nu eenvoudig om beren te herkennen die door cameravallen zijn vastgelegd. 

Met een nauwkeurigheid van 83,9 procent maakt de software gebruik van ‘diep-lerende’ algoritmes om de gelaatstrekken van elke grizzlybeer in kaart te brengen, zodat de dieren afzonderlijk geïdentificeerd kunnen worden. Inheemse gemeenschappen in de Canadese provincie British Columbia maken al gebruik van de software om specifieke grizzly’s te volgen die van het ene territorium naar het andere trekken. De ontwikkelaars van BearID zijn van plan de software ook aan te passen voor het volgen van andere dieren, zoals boskariboes en ijsberen. Daarmee hopen ze naar eigen zeggen de wetenschap te helpen om meer inzicht in het leven van deze dieren te verkrijgen en bij te dragen aan de bescherming ervan.

Van glas tot zand

Zand is het een belangrijk ingrediënt voor allerlei producten, van glas tot chemicaliën, en de grote vraag ernaar kan op sommige stranden niet worden bijgebeend. Het bedrijf Export heeft nu een machine ontworpen om het productieproces om te draaien, door glazen flessen weer om te toveren in fijn zand, dat in diverse industrieën als vervanging van echt zand kan worden gebruikt.

Benieuwd wat er gebeurt met gerecyclede glazen flessen? Dankzij een bedrijf wordt een deel ervan vermalen tot zandkorreltjes, die in de industrie gebruikt kunnen worden als vervanging van echt zand, zodat stranden minder worden afgegraven.

Foto door Rebecca Hale, Ngm Staff

Vliegende genendief

Veel planten beschermen zichzelf door gifstoffen te produceren die als natuurlijke pesticiden fungeren. Maar die strategie werkt niet bij de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci), omdat dit insect zo’n 35 miljoen jaar geleden een gen heeft overgenomen dat de werking van zulke gifstoffen neutraliseert. Chinese onderzoekers hebben nu ontdekt dat het vliegje het bewuste gen heeft ‘gestolen’ door van een plant te eten die waarschijnlijk met een virus was besmet.

Voor zover bekend is het een van eerste gevallen van functionele genenoverdracht tussen plant en dier.

De gifstoffen waarmee planten zich verdedigen, zijn geen probleem voor de tabakswittevlieg. Dit insect heeft van de planten een gen ‘gestolen’ dat de gifstoffen onschadelijk maakt. Volgens wetenschappers is het voor zover bekend een van de eerste gevallen van functionele genenoverdracht tussen plant en dier.

Foto door Csiro, Wikimédia Commons

Dit artikel verschijnt in oktober 2021 in de tijdschrifteditie van National Geographic USA.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Wetenschap
Het geheim achter de verbazingwekkende kracht van leliebladeren en ander wetenschapsnieuws
Wetenschap
Hoe robots in de toekomst op popcornbrandstof werken - en meer wetenschappelijke doorbraken
Wetenschap
Honderden mijten zitten op dit moment op jouw gezicht
Wetenschap
Waarom waren we niet voorbereid op dit virus?
Wetenschap
Hoe de wetenschap ons de weg kan wijzen naar de toekomst

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.