De onzekere financiële situatie in Griekenland is afgelopen weekend toegenomen door de mislukte besprekingen van vorige week. Gisteren werden er noodbesprekingen gehouden, en aan het einde van deze maand moet er een oplossing zijn voor de financiële crisis. Als er op 30 juni nog geen oplossing is gevonden, is er een reële kans dat Griekenland failliet gaat. Veel reizigers maken zich nu al zorgen over hun geplande zomervakantie naar het land. Vandaar een aantal tips om nare verrassingen te voorkomen en alsnog op bezoek te gaan naar dit land met een gevarieerde mediterraanse keuken en prachtige archeologische rijkdommen.

1. Neem cash mee

Het belangrijkste advies van zowel de ANWB als de ANVR: neem contant geld mee. Hoewel niemand voorspellingen kan doen, verwacht men dat als de besprekingen niet goed verlopen er misschien deze week nog een run op de banken plaats vindt. Hierdoor kunnen banken zonder geld komen te zitten en bestaat de mogelijkheid dat de pinautomaten geen geld meer uitgeven. Bereid je dus goed voor door voldoende contant geld mee te nemen.

2. Sluit goede reis- en annuleringsverzekeringen af

Een goede reisverzekering is voor elke reis natuurlijk aan te raden, maar voor een zomervakantie naar Griekenland dit jaar nog net iets meer. Vliegvelden kunnen door de crisis zonder geld komen te zitten, waardoor er een mogelijkheid bestaat dat vluchten geannuleerd worden. Overigens is het ook wijs om goed na te gaan wat er gedekt wordt door je reisverzekering. Voor veel aanbieders is het faillissement van een land geen gegronde reden voor annulering; kosten gemaakt door grote stakingen worden over het algemeen wel vergoed.

3. Volg het lokale nieuws

Zorg dat je op de hoogte blijft van het lokale nieuws. Kans op grote demonstraties in Athene is aanwezig en soms kunnen deze uitlopen tot geweld. Demonstraties buiten Athene vinden niet of nauwelijks plaats, en zijn hoe dan ook kleiner van schaal dan in de hoofdstad.

4. Hou het reisadvies in de gaten

Afgelopen week heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Griekenland aangepast. Deze gaan over het vermijden van demonstraties, maar verder acht het ministerie het nog volledig veilig om naar Griekenland af te reizen. Het Belgische Ministerie heeft nog geen aanleiding gezien het reisadvies voor Griekenland te wijzigen. De Britten lijken wat meer gespannen betreffende deze situatie: hun ministerie heeft een evacuatieplan en vliegtuigen klaarstaan, hoewel ook het reisadvies ongewijzigd blijft.

5. Athene of een eiland?

In de overweging of je nog wel of niet op vakantie naar Griekenland wilt gaan deze zomer, kan de locatie de doorslag geven. In Athene is de kans op onrust aanzienlijk groter dan op de eilanden. Zoals de ANWB zegt: de eilanden gaan niet zo snel failliet, dus hier hoef je je geen zorgen te maken. Zowel de ANVR als het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat een reis naar Griekenland geen probleem is.

6. Maar vooral: vergeet niet te genieten

De laatste tip is tevens de belangrijkste: vergeet niet te genieten. Griekenland, met zijn prachtige natuur, geweldige eilanden en fantastische eten is een heerlijke bestemming voor de zomervakantie. Dus ga je deze zomer naar Griekenland, maak je niet te veel zorgen! Bedenk dat eventuele demonstraties die je tegenkomt niet tegen toeristen gericht zijn. In een land waar het toerisme maar liefst 17 procent van het bbp behelst, worden toeristen juist warm onthaald – misschien nu zelfs nog wel meer dan normaal.

Geïnspireerd tot een reis naar Griekenland? Lees het verhaal van managing editor Paul Römer over zijn huwelijk op – en liefde voor – Kreta.