Kreta staat van oudsher bekend om haar gezonde, pure keuken. Bij Griekse keuken groente van nature een hoofdrol. Bij de restaurants die ik op Kreta voor Puur! uit eten bezocht, wordt kleinschalig en lokaal geproduceerd. De bereiding is puur, natuurlijk met Griekse olijfolie, zodat je de échte smaken proeft.

Steeds meer reizigers hebben een voorkeur voor een vakantiebestemming waar ze lekker kunnen eten. Ik geef ze groot gelijk, want eten is een fantastische manier om meer te weten te komen over de cultuur van een land en haar gewoontes. Puur eten kun je uitstekend op Kreta, het grootste Griekse eiland. Zeven tips voor je volgende reis naar Kreta!

1. Avli in Rethymnon

De binnentuin van restaurant Avli is sprookjesachtig mooi. Hier beleef je de échte keuken van Kreta in een modern jasje. De chefs houden er van om je te verrassen met de aantrekkelijke presentatie van de gerechten. Er is ook een fijne wijnbar, een bistro en een deli aan de overkant. Je kunt er kooklessen volgen en zo zelf meer leren over de geheimen van de gezonde keuken.

De sprookjesachtige binnentuin van restaurant Avli in Rethymnon
De sprookjesachtige binnentuin van restaurant Avli in Rethymnon.
Jeannette van Mullem

2. Prima Plora in Rethymnon

Bij Prima Plora geniet je van een adembenemend uitzicht over de zee. Met het geluid van de golven en loungemuziek op de achtergrond ben je hier echt op vakantie. Op het menu vind je een ruime keuze aan salades met verse Griekse kruiden en biologische olijfolie. Vis, zeevruchten en geitenkaas voeg je naar wens toe.

Vanaf het terras van Prima Plora kijk je uit over de zee
Vanaf het terras van Prima Plora kijk je uit over de zee.
Jeannette van Mullem

3. Restaurant Alana in Rethymnon

Gegrilde groente is mijn favoriete voorgerecht. En waar kun je die beter eten dan op Kreta? Geserveerd met een frisse yoghurtsaus is dit de ideale start van je maaltijd. Alle wijnen komen hier uit Griekenland en sommigen uit Kreta.

Gegrilde groente met yoghurtsaus bij restaurant Alana
Gegrilde groente met yoghurtsaus bij restaurant Alana.
Jeannette van Mullem

4. Veneto in Rethymnon

Bij Veneto zijn ze trots op de keuken van Kreta. Alles is huisgemaakt, zelfs de likeuren, en ze produceren hun eigen wijn. Laat de wijnkeuze gerust aan sommelier Maria over. Dan proef je gegarandeerd de lekkerste biologische wijnen van Kreta.

Drink een glas huisgemaakte wijn bij Veneto
Drink een glas huisgemaakte wijn bij Veneto.
Jeannette van Mullem

5. Thalori in Katepanania

Wil je een rustige vakantie weg van de drukte? Bezoek dit paradijs aan de zuidelijke kust van Kreta. Katepanania is een charmante oude plek waar je echt tot rust komt onder een strakblauwe hemel die ’s nachts verlicht is met flonkerende sterren. De ingrediënten die gedeeltelijk uit de eigen moestuin komen zijn kraakvers en goddelijk lekker.

Rustig genieten van lokale verse gerechten bij Thalori in Katepanania
Rustig genieten van lokale, verse gerechten bij Thalori in Katepanania.
Jeannette van Mullem

6. Taverna Erganos in Heraklion

Wil je kennismaken met de keuken van Kreta? Dan is een lunch bij deze Griekse taverna in de hoofdstad van Kreta een aanrader. Ik liet me verrassen door een proeverij van allerlei vegetarische hapjes naar authentiek recept. Bereid en geserveerd met zoveel aandacht en liefde, en dat proef je!

Laat je verrassen door deze proeverij van vegetarische hapjes bij Taverna Erganos
Laat je verrassen door deze proeverij van vegetarische hapjes bij Taverna Erganos.
Jeannette van Mullem

7. Agreco Farm in Adele

Agreco is een biologische boerderij waar ouders en kinderen genieten van tal van activiteiten: druiven plukken, geiten melken, schapen scheren, graan oogsten. Er is een kookworkshop voor kinderen. Je kunt reserveren voor een heerlijk diner, met ingrediënten van hun eigen boerderij. In de Agreco winkels koop je heerlijke delicatessen van Kreta om thuis na te genieten.

Koop heerlijke Griekse delicatessen bij Agreco om mee naar huis te nemen
Koop heerlijke Griekse delicatessen bij Agreco om mee naar huis te nemen.
Jeannette van Mullem

Jeannette van Mullem schrijft over, en fotografeert eerlijk eten in Nederland en op reis voor puuruiteten.nl & purefoodtravel.com. Groente in de hoofdrol, lokaal, biologisch én vooral lekker eten!