Golven die zachtjes kapotslaan tegen de houten boeg, de geur van vers fruit en Turkse koffie in de ochtend en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee. ScicSailing organiseert sinds midden jaren negentig zeilcruises op een kleine vloot en vaart langs de kust van Turkije en een deel van de Griekse eilanden. Een week lang de warmte van de zon, de rust van de natuur, gezond eten, zwemmen in turkoois water en luieren op het dek met tussenstops in prachtige dorpjes. Niets hoeft, niets moet.

‘Passagiers genieten hier van de ultieme geestelijke ontslakking,’ vertelt eigenaresse Loes Douze. ‘We zorgen ervoor dat je aan boord niets tekortkomt. De training van de bemanning tot in de perfectie doorgevoerd en alles moet kloppen: van de service tot de menu’s en van de cocktails tot de loungebanken.’

This is an image

Douze werkte zeven jaar voor EuroCamp Nederland voordat ze besloot haar man achterna te reizen naar Londen. Niet veel later belden haar oude bazen haar op: of ze zich wilde ontfermen over een zeilbedrijf in Turkije. Een half jaar later nam ze het bedrijf over en noemde ze het ScicSailing, dat staat voor Sailing Cruises in Comfort. ‘Je spreekt het uit als chique-sailing,’ vertelt ze. ‘Zo komt het overeen met de kwaliteit die wij nastreven.’

Zelf is ze al zo’n 200 keer mee geweest op de boot, maar toch weet ze samen met de kapiteins vaak nog nieuwe plekjes te ontdekken. Nog steeds vindt ze de rust op het dek en in het bedrijf, waar het accent op het zeilen ligt en er aandacht is voor detail. ‘Door te zeilen kom je even los van alles en ga je dingen in het juiste perspectief zien. Niets is fijner dan wanneer het geronk van de motor wordt uitgezet en het enige wat je hoort het wapperen van het zeil in de wind is. Dan is het slechts een kwestie van blik op oneindig zetten en varen maar.’

This is an image

This is an image
This is an image
This is an image