Het Tatra gebergte. Een indrukwekkend gebergte op de grens van Slowakije en Polen welke onderdeel uitmaakt van een nóg groter gebergte, de Karpaten. Met een hoogte van maximaal 2500 meter en een ruw landschap behoort het volgens velen tot een van de meest mooie berggebieden in Europa. Het Tatra gebergte bestaat uit vier verschillende delen: de Westelijke Tatra, de Lage Tatra, de Hoge Tatra en de Witte Tatra met elk zijn eigen kenmerken.

De Westelijke Tatra

De Westelijke Tatra bevindt zich in Polen én Slowakije en valt onder zowel het Tatrzański National Park als het Tatra National Park. Kenmerkend voor de Westelijke Tatra is het gevarieerde landschap en de diversiteit aan bomen en planten. Daarnaast is het een nog relatief onontdekt maar onwijs mooi wintersportgebied. Ben jij een ervaren skiër en hou je wel van een uitdaging, dan is de Kasprowy Wierch met een zwarte piste van 10 kilometer lang zeker een bezoek waard.

De Lage Tatra

De Lage Tatra valt onder het Lage Tatra National Park en is naast dat het minder hoge toppen heeft stukken groener dan bijvoorbeeld de Hoge Tatra. Het is een populair wandelgebied vanwege de mooie natuur en de wilde dieren die er leven. Veel Slowaken kiezen er hierdoor ook voor om in dit gebied hun vakantie door te brengen.

De Hoge Tatra

De Hoge Tatra is een imposant en gevarieerd gebied dat bestaat uit zowel ravijnen en heldere bergmeren (sommige op wel 53 meter diep) als kale bergtoppen. Het bestaat daarnaast ook uit flink wat hoge bergtoppen, welgeteld 25 die boven de 2500 meter uitkomen. De Hoge Tatra is te herkennen aan zeldzame bloemen, vele berken en sparren en wilde dieren als beren, wolven en herten. Het is daarnaast een aantrekkelijke plek voor fietsers en hikers.

De Witte Tatra

De Witte Tatra wordt ook wel Belianske genoemd en heeft zijn naam te danken aan het feit dat het voornamelijk uit kalksteen bestaat. Helaas is dit gedeelte van het Tatra gebergte voor een groot deel niet begaanbaar.

Ben je van plan om binnenkort het Tatra gebergte te bezoeken, dan is het slim om goed voorbereid te werk te gaan. Zo is een redelijke conditie niet geheel onbelangrijk en is het verstandig om goed voorbereid te zijn op veranderende weersomstandigheden. Hou je dit in het achterhoofd dan ga je een prachtige reis tegemoet.