Veel van de letterlijke én figuurlijke hoogtepunten van de Duitse natuur zijn te vinden in de bergen. Ze ontstonden ooit door een wisselwerking van rivieren, gletsjers en plaattektoniek, en vormen nu een populaire bestemming voor natuurliefhebbers en actievelingen. Beklim de massieve bergketens in het Zuid-Duitse grensgebied en geniet van het bosrijke middelgebergte met rivierdalen.

Beierse bergen

Een felgroene weide tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen – het is een van de vele landschappen die bezoekers aan de Beierse Alpen het gevoel geven dat ze zijn terechtgekomen in een ansichtkaart. De regio Alpenwelt Karwendel ligt rond het stroomgebied van de Isar, een zijrivier van de Donau die tussen twee gebergten door meandert. Aan de ene kant domineren de steile rotsen van het Karwendelgebergte de horizon, aan de andere kant ligt het massief van de Zugspitze, Duitslands hoogste punt.

In het hart van het Beierse berglandschap liggen de dorpen Mittenwald, Krün en Wallgau. Deze plaatsjes staan bekend om de gevelkunstwerken, of Lüftlmalereien, die vooral op boerderijen en herenhuizen te bewonderen zijn. De schilderingen beelden veelal bijbelse scènes af, zoals de hemelvaart of de kwellingen van de hel, en tonen zo nu en dan ook historische of alledaagse taferelen. De oudste voorbeelden stammen uit de achttiende eeuw, maar ook vandaag de dag worden er nog regelmatig nieuwe bijdragen geleverd aan deze lokale vorm van kunst.

Niet alleen is Wallgau met haar centrum vol Lüftmalereien een soort openluchtmuseum; dit bergdorp is ook de ideale uitvalsbasis voor een avontuur in de Alpen. Een van de populairste wandelroutes vanuit het plaatsje is de beklimming van de 1.863 meter hoge Simetsberg. De route begint op een bospad dat geleidelijk omhoogvoert, richting de hoogvlaktes van het gebergte. Vervolgens slingert de route de hoogvlakte op, en passeert ze – afhankelijk van het seizoen – weiden met koeien en paarden. Onderweg zijn er verschillende uitkijkpunten, maar niets kan op tegen het panorama vanaf de top, met uitzicht over de bergen in alle richtingen.

Beklim de Simetsberg voor een weids uitzicht over de Beierse Alpen
Beklim de Simetsberg voor een weids uitzicht over de Beierse Alpen.
Alpenwelt Karwendel/Philipp Gülland

Verrassend karstlandschap

Waar de Beierse Alpen bestaan uit puntige pieken en besneeuwde toppen, vormen de bergen van de Schwäbische Alb een totaal ander landschap. Dit middelgebergte in Baden-Württemberg omvat beboste hellingen, rotsformaties van kalksteen, groene hoogvlaktes en bergtoppen die misschien nét boven de duizend meter uitkomen. Het karstlandschap ligt vol met geologische en archeologische verrassingen. Zo is het een bekende vindplaats van fossielen, en herbergt de streek meerdere grotten waarin prehistorische kunstwerken uit de ijstijd ontdekt werden. Verdere bezienswaardigheden zijn de vele kastelen, kloosters en ruïnes in het gebied – zoals de neogotische burcht Hohenzollern, een enorm complex op de top van een berg. De perfecte uitvalsbasis voor verkenningen van dit fascinerende landschap is het oogstrelende stadje Bad Urach. Deze plaats, tevens een erkend kuuroord, is ligt midden in het biosfeerreservaat Schwäbische Alb een is omgeven door in totaal ongeveer 150 kilometer aan wandelpaden.

Een groot deel van de Zwabische Alb is gevormd door de Donau, de rivier die door de eeuwen heen een diepe kloof heeft uitgesleten in het landschap. Bewonder het stroomgebied van de Donau en haar zijrivieren in het natuurpark Obere Donau, een beschermd natuurgebied met duizenden kilometers aan wandelroutes en een fietspad dat dwars door het park loopt. Verken dit leefgebied van onder meer lynxen, wilde zwijnen en gemzen, en geniet van de vele uitzichten over het landschap. Een onmisbaar uitkijkpunt is het Eichfelsen-panorama – van hier zien bezoekers van bovenaf hoe de rivier de Donau zich een weg baant tussen de steile wanden van kalksteen.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Duitse natuur.

Vanaf het uitkijkpunt bij de Eichfelsen is te zien hoe de Donau een weg heeft uitgesleten door het karstlandschap
Vanaf het uitkijkpunt bij de Eichfelsen is te zien hoe de Donau een weg heeft uitgesleten door het karstlandschap.
GNTB/Francesco Carovillano

GNTBDuits Verkeersbureau
GNTB/Duits Verkeersbureau
GNTB/Duits Verkeersbureau