De reis

Ons team vloog met de KLM rechtstreeks van Amsterdam op Dublin. De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur. Vanuit Dublin reden onze reporters naar de westkust met een huurauto van Hertz.

Beste periode

Het weer in Ierland is vergelijkbaar met het weer in Nederland. In mei en september is er de grootste kans op zonnig, helder en droog weer. Maar misschien is Ierland wel het mooist als het regent. De winters zijn niet bijzonder koud. Gaat u toch in de winter, reserveer dan vooraf de overnachtingen. Menig hotel is dan gesloten.

Vervoer ter plaatse

In Galway kunt u zich gemakkelijk te voet of per bus verplaatsen. In de natuurparken is het echter aan te raden een auto te huren, omdat het openbaar vervoer er zelden passeert.

Uit het verhaal

In Clifden logeerden Groothuizen en Andrew in The Abbeyglen Castle. Op Inishbofin verbleven ze in het gezellige Doonmore Hotel. In Galway is The Meyrick een goede centrale plek. In The Burren staat een chique landhuis genaamd Gregan’s Castle Hotel. Hier is tevens een van de beste restaurants van het land gevestigd. Wandelingen door de Connemara zijn te boeken via walkingconnemara.com.

The Burren
The Burren.
Jonathan Andrew

The Burren

Ten zuiden van Galway, in het graafschap Clare, ligt een rotsachtig kalkplateau. In het Gaelisch betekent het ‘grote steen’. The Burren heeft een oppervlakte van 300 vierkante kilometer. In de 17de eeuw liet een officier uit het Cromwelliaanse leger optekenen: ‘Er is daar niet genoeg water om een man in te verdrinken, geen hout genoeg om er een op te hangen en geen aarde om er eentje in te begraven. Dit land is zo schaars dat de bewoners het van elkaar moeten pikken. En toch, en toch zijn de koeien er moddervet.’ Vreemd genoeg is het rotsige karstlandschap zeer vruchtbaar. Tussen de kalkstenen groeien honderden planten en voedzaam en zoet gras. The Burren herbergt ook enkele archeologische monumenten. Zoals Pul­nabrone Dolmen, aan de R480 tussen Bally­vaughan en Kilnaboy. Het is een hunebed dat dateert uit de Nieuwe Steentijd. In het graf hebben zo’n 33 mensen hun laatste rustplaats gevonden. Pulnabrone Dolmen is tot aan de Keltische tijd een belangrijke ceremoniële en rituele plaats geweest. Voor meer informatie: www.burrennationalpark.ie.

Gerookte zalm en bier

In Lisdoonvarna liggen vlak bij elkaar een zalmrokerij (www.burrensmokehouse.ie) en een Ierse Pub (www.roadsidetavern.ie). Eigenaren zijn de Zweedse Birgitta Hedin-Curtin en de Ier Peter Curtin. Als studente kwam Birgitta met een zware rugzak op haar rug langs de Roadside Tavern en leerde daar Peter kennen. Die runde er de pub die zijn ouders ooit begonnen waren. Natuurlijk schenkt hij Guinness, maar daarnaast brouwt Peter zijn eigen bier, boven de pub. In het weekend zijn hier veel optredens van Ierse volksmuzikanten. Birgitta werd op slag verliefd op Peter en bleef. Ze hielp er een zalmrokerij opzetten. Toen de Engelse koningin Elizabeth in 2011 voor het eerst Ierland bezocht op uitnodiging van de Ierse president Mary McAleese, kreeg ze bij de lunch zalm uit The Burren Smokehouse voorgeschoteld.

Iers verkeersbureau

Kijk ook op discoverireland.com.

This is an image