5x Redenen om IJsland in de winter te bezoeken

Bezoek glinsterende ijsgrotten, verscholen tussen enorme gletsjers, verwonder je aan het noorderlicht dat door de donkere hemel danst en schiet eindeloos veel plaatjes in het immer zachte daglicht. Hiervoor wil je naar winters IJsland!

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto van Robin Visser

1. De ijsgrotten

IJsgrotten zijn in IJsland alleen in de winter te vinden. Elk jaar vormen nieuwe grotten zich op verschillende locaties tussen de gletsjers, wanneer de gletsjerrivieren zich terugtrekken en het water bevriest. In Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa, zijn meerdere natuurlijk gevormde ijsgrotten te bezoeken. Sommige zijn per bus te bereiken, terwijl je voor de andere eerst met stijgijzers onder je voeten het gletsjerijs moet trotseren.

 

De ijsgrotten vormen zich in de zomer. Wanneer de gletsjerrivieren zich terugtrekken en het water bevriest is dit wat er overblijft en kun je de ernome ijskamers van de gletsjer bezoeken.
Foto van Robin Visser

2. Het licht

Toegegeven, de dagen zijn kort en goed plannen is essentieel met slechts vier tot vijf uur daglicht. Maar het licht dát er is… is een droom voor iedere fotograaf. Rond een uur of 10 begint het te schemeren, maar pas na elven komt de zon echt op, waarna hij dromerig laag aan de horizon blijft hangen tot hij iets na vier uur weer ondergaat. Denk aan een urenlange zonsopkomst die langzaam overgaat in een zonsondergang, met de ‘hele dag’ zacht, oranje licht als resultaat.

Het beroemde lavastrand van IJsland, waar ijsbergen – die vanuit het gletsjermeer die zee in zijn gedreven – aanspoelen en langzaam weer wegsmelten.
Foto van Robin Visser

3. Het noorderlicht

Voor velen een belevenis die hoog op de bucketlist staat: het noorderlicht in het echt zien. Ik mocht het tijdens deze trip in IJsland voor het eerst meemaken, en wel op de eerste avond. Toch was het nog mooier op de tweede avond, toen er een dansende streep van rechts naar links boven Reykjavik verscheen op oudejaarsavond. Hou de aurora forecast in de gaten, waar je per dag de intensiteit van het noorderlicht en de helderheid van de lucht checkt, om zelf op jacht te gaan. Ze zeggen dat als je ’s winters een week in IJsland bent, je sowieso het noorderlicht ziet.

Het noorderlicht boven IJsland, gespot tijdens een noorderlichttour.
Foto van Robin Visser

4. Oud & nieuw in Reykjavik

Enorme vreugdevuren rond de stad, feestelijke familiediners en tonnen aan vuurpijlen die de hele avond door de lucht in knallen: oud & nieuw in Reykjavik is een ervaring die je voor altijd bij zal blijven. Wanneer de jaarlijkse comedyshow Áramótaskaup, waar 95% van de bevolking naar kijkt, om 23:35 uur is afgelopen gaan 200.000 man de straten op om hun mooiste vuurpijlen af te steken. Niemand kan meer wachten tot 12 uur. Na middernacht feest je tot in de vroege uurtjes verder in de pubs en clubs van Reykjavik. Met een beetje geluk danst zelfs het noorderlicht door de lucht, om het nieuwe jaar in te luiden.

Een van de vreugdevuren rondom Reykjavik.
Foto van Robin Visser

5. Winterse avonturen

De winterse, bevroren landschappen geven de natuur van IJsland weer een heel nieuw gezicht. Denk aan ijspegels langs watervallen, besneeuwde vulkanen en knalblauw gletsjerijs – in de zomer kleurt het ijs wit. Ga bijvoorbeeld op avontuur in de afgelegen vallei Þórsmörk, die ’s winters enkel met een super jeep te bereiken is en daardoor zo goed als uitgestorven. Voel je nietig tussen vulkanische gletsjers en diepe kloven. Met een beetje geluk spot je een poolvos.

De Svartifosswaterval in nationaal park Skaftafell.
Foto van Robin Visser

Tips voor een wintertrip naar IJsland

• Je kan in IJsland vrijwel alles op eigen houtje doen. De natuur is bijna overal vrij toegankelijk en je vindt de grootste spektakels pal langs de snelweg. Denk aan het gletsjermeer Jökulsárlón en het zwarte lavastrand Diamond Beach, vol enorme ijskristallen. Huur dus een auto, zodat je flexibel bent en veel kunt zien. Bij Sunny Cars huur je jouw vakantieauto all-in, waarbij alles van tevoren is betaald en er geen extra kosten zijn ter plaatse. Een aanrader!

• Vlieg je met luchtvaartmaatschappij Icelandair naar Amerika of Canada? Dan kan je een gratis stop-over in IJsland maken, tot wel zeven dagen. Vraag dan gelijk gratis een buddy aan die je een dag op sleeptouw neemt om je het beste van IJsland te laten zien!

• Wil je plekken ontdekken die je met je eigen huurauto niet kunt bereiken? Boek dan een wintertour met Midgard Adventure, waarbij je in het zuiden van IJsland op pad gaat in een super jeep. Tip: boek de verrassingstour, waarbij Midgard aan de hand van het weer – dat nog al eens wisselt in IJsland – de beste activiteiten en bestemmingen voor de dag bepaalt.

• Reis je in de periode rond oud en nieuw? Boek dan ver van tevoren, want dit is de drukste reisperiode in de winter, waarbij alles in no time volgeboekt zit en je de hoofdprijs betaalt als je op het laatste moment boekt.

• Benieuwd naar welke kleding je zeker niet mag vergeten tijdens een trip naar winters IJsland? Lees ook Zo overleef je een ijskoude bestemming.

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.