1. Reykjavik

De noordelijkste hoofdstad ter wereld is een combinatie van waanzinnig design, een creatieve bevolking en de frisse lucht van besneeuwde bergen en zee. Voor een relatief kleine stad is Reykjavik bijzonder rijk aan musea, culinaire keuzes en een wild nachtleven. Wandel tussen de gekleurde huizen en breng een bezoek aan de imposante Harpa concertzaal, het nationaal museum en de witte kerk die het stadsbeeld domineert: de Hallgrímskirkja.

Reykjavik
Reykjavik
Daniel DeSlover, Hollandse Hoogte

2. Nationaal park Vatnajökull

Veel van 's werelds nationale parken bestaan uit regenwoud of beboste berggebieden. In IJsland worden de natuurgebieden gedomineerd door gletsjers, rivieren, ijsgrotten en verwrongen berkenbossen. In Vatnajökull zijn deze ­– en meer – natuurwonderen te aanschouwen. Wandelpaden en tours van verschillende niveaus maken het park toegankelijk voor zowel doorgewinterde outdoorsporters als families met kinderen.

3. Blue Lagoon

Op slechts 40 kilometer van Reykjavik ligt een van IJslands bekendste attracties: omgeven door vulkanische rotspartijen dobberen bezoekers in een groot blauw meer, de Blue Lagoon. Het meer is door mensen gemaakt, maar de natuur helpt een handje door het water met lavastromen te verwarmen en te voorzien van mineralen. Volgens sommigen kan een duik in de Blue Lagoon zelfs huidziekten genezen.

Blue Lagoon
Blue Lagoon.
Neil Beckerman/Getty Images

4. Walvissen spotten

Een kwart van de bezoekers aan IJsland gaat walvis spotten – niet vreemd aangezien dit noordelijke eiland een van de beste locaties van Europa is om de zwemmende zoogdieren in het wild te ontmoeten. De beste tijd om walvissen te spotten is tussen april en oktober, de kans om de dieren tijdens een tour te zien is dan ruim 90 procent. Behalve walvissen en orka's worden er ook regelmatig dolfijnen en papegaaiduikers gespot. De meeste tours vertrekken vanaf de oude haven van Reykjavik.

5. Hornstrandir

Al sinds de jaren vijftig is de natuurreservaat onbewoond door mensen. Het gebied is populair onder wandelaars, maar maakt nog steeds een verlaten indruk – het is mogelijk om dagen te hiken zonder iemand tegen te komen. De door vogels bewoonde kliffen aan de baai van Hornvík en de goede kans om een poolvos te spotten, dragen bij aan de aantrekkingskracht van het natuurgebied.