IJsland bouwt eerste Vikingtempel in duizend jaar

Begin volgende maand wordt er op IJsland gestart met de bouw van een Noorse tempel voor de Vikinggoden. Het is de eerste Vikingtempel die gebouwd wordt sinds het christendom zo’n duizend jaar geleden haar intrede maakte op het eiland.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:00 CET
Foto van Getty Images

De ronde, half verzonken tempel zal een plek worden waar moderne IJslanders zich tot de Noorse goden Thor, Odin en Freya kunnen richten. Toch geeft hogepriester Hilmar Orn Hilmarsson, van de geloofsvereniging Asatruarfelagid, aan dat hij niet denkt dat er echt nog mensen zijn die geloven in een éénoog die een paard met acht benen berijdt. Daarmee verwijst hij naar de Noorse god Odin.

De eeuwenoude religie maakt eerder een spirituele comeback in IJsland. Het land met ongeveer 330.000 inwoners, telt nu zo’n 2400 aanbidders van Noorse goden. ‘We zien de verhalen als poëtische metaforen, een uiting van de natuurkrachten en van de menselijke psychologie,’ aldus Orn Hilmarsson volgens het ANP.

De Vikingtempel, die onder meer door de leden gebruikt zal worden voor bruiloften en begrafenissen, komt op een heuvel te staan met uitzicht over de hoofdstad Reykjavik. De koepel op de top laat het zonlicht binnen. 

Meer weten over IJsland? Lees de ervaringen van onze Digital Nomad!  

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.