Waarom je één keer in je leven oud en nieuw in Reykjavik wil vieren

Tonnen aan vuurwerk, enorme kampvuren en met een beetje geluk het noorderlicht. Ik vierde oud en nieuw in Reykjavik met de locals!

Door Veerle Witte
foto's van Robin Visser
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET

Duizenden vonken schieten de lucht in, terwijl we sterretjes afsteken en de verse sneeuw knispert onder onze voeten. Het is oudejaarsavond in Reykjavik en ik sta voor een vuur van zeker 10 meter hoog: om half 9 ’s avonds lichten tien enorme kampvuren de stad op. Mijn Icelandair-buddy Óttar en ik klinken onze bierflesjes. Skál!

Vanavond heeft hij mij uitgenodigd om samen met zijn familie oud en nieuw te komen vieren, zoals de IJslanders dat doen. We hebben net, naar traditie, gedineerd bij zijn ouders thuis, iedereen sjiek aangekleed met zilveren papieren kroontjes op ons hoofd en Christmas crackers met moppen erin - IJslanders houden wel van een geintje. Het is maar zelden dat je op reis in zo’n huiselijke omgeving verwelkomd wordt en ik vind het altijd weer even bijzonder: het geeft een echte blik op het lokale leven.

Dan tikt Hugrún me op mijn schouder, Óttars zusje. ‘Heb je al naar boven gekeken?’ Recht boven mijn hoofd danst het noorderlicht door de lucht. In een lange streep van links naar rechts kronkelt het groene licht langzaam heen en weer, als een slinger in de wind. Als we terugkomen bij het huis van Óttars ouders staat zijn vader al op de veranda te wachten. ‘Hebben jullie het noorderlicht gezien?’ vraagt hij. ‘Wat een geluk… het was de hele maand december niet te zien.’

Intussen is het noorderlicht alweer verdwenen en is het tijd voor het hoogtepunt van de avond: de tv-show Áramótaskaupið, waarbij grote gebeurtenissen van het afgelopen jaar worden uitvergroot in een satire. De straten zijn nu uitgestorven, 95% van de bevolking zit achter de televisie.

Om 23:35 uur, wanneer de comedy is afgelopen, kan niemand meer wachten en beginnen de ruwweg 200.000 inwoners van Reykjavik zo’n 500 ton aan vuurwerk af te steken. Vanaf een heuvel kijken we uit over de witte hoofdstad van IJsland die oplicht in alle kleuren. Wat een waanzinnige start van het nieuwe jaar!

Tips voor oud en nieuw in IJsland:

- Boek ruim van tevoren een restaurant. Omdat de IJslanders zelf naar traditie thuis met elkaar dineren op oudejaarsavond zijn veel restaurants gesloten en zit de rest snel volgeboekt. O.a. restaurant Perlan organiseert een groot diner op oudejaarsavond waar veel toeristen aanschuiven.

- Bezoek een van de tien enorme vreugdevuren (brenna) die om half 9 rond de stad worden aangestoken. 

- Zorg dat je op een goed uitkijkpunt staat vanaf een uur of half 12, dan gaat heel IJsland los met vuurwerk.

- Het is traditie in IJsland om veel vuurwerk in te slaan, met een mooi doel: alle opbrengsten hiervan gaan naar de vrijwillige nationale reddingsbrigade, waar je het kunt kopen. Vraag een local naar het dichtsbijzijnde verkooppunt.

- Ga na 12 uur bar- en clubhoppen in het centrum van Rekjavik. Daar feest men door tot in de vroege uurtjes. 

- Het allerleukste is het natuurlijk om oud en nieuw met de locals te vieren. Vraag daarom gratis een buddy aan tijdens je stopover met Icelandair. Icelandair vliegt dagelijks vanuit Amsterdam, vanaf €340 op Reykjavik en vanaf €580 op New York. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

IJsland
Vier een onvergetelijk feestje in IJsland
Reizen
5x leuke reisjes in maart
Reizen
Hoogste kerk van IJsland geïnspireerd op vulkanen
Reizen
10x dingen die je wilt weten over het Chinese Nieuwjaar
Reizen
6x De leukste kerstmarkten in Europa

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.