India: Betaald naar de wc

De toiletjuffrouw die jou geld geeft in plaats van andersom. In de Indiase stad Ahmedabad is dat binnenkort realiteit. Ieder bezoek aan het openbaar toilet levert een roepie op. Met dit plan wil het stadsbestuur de hygiëne in de stad verbeteren.

Door Marianne Wilschut
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Foto door Eyevine

In eerste instantie zal er met het betaald plassen worden geëxperimenteerd in 67 openbare toiletten in de buurt van sloppenwijken. Daarna is het de bedoeling dat het in alle 300 openbare wc’s geld oplevert om naar het toilet gaan. Tegelijkertijd kunnen hardnekkige wildpoepers en wildplassers rekenen op een forse boete. Hiermee wil de Ahmedabad Municipal Corporation (AMC), de organisatie die de toiletten beheert, het plan gaan betalen. Daarnaast moeten advertenties in de toiletten het project kostendekkend maken.

‘Te veel inwoners van de stad doen hun behoefte nog in het openbaar’, zei Pravin Patel van de AMC tegen de Times of India. ‘Sommige mensen doen hun behoefte zelfs op de stoep. Dat is een gevaar voor de gezondheid. Met dit plan willen we die gewoonte doorbreken.’ 

Het idee voor betaald plassen is al eens eerder succesvol geïmplementeerd in het Nepalese Darechowk. Daar sloeg de organisatie die het project bedacht twee vliegen in één klap: de in speciale Ecosan-toiletten opgevangen urine en ontlasting zorgden voor een verbetering van de openbare hygiëne en van de landbouwopbrengsten. Van de urine en poep wordt kunstmest gemaakt die wordt uitgedeeld onder de inwoners.

Zingende drol

Volgens Unicef doen 620 miljoen mensen in India hun behoefte in het openbaar. De ongeveer 65 miljoen kilo poep die zo elke dag in openbare ruimtes terechtkomt, is een grote bron van infecties, ziektes en epidemieën. Diarree bij kinderen leidt tot uitdroging en ondervoeding en uiteindelijk de dood. Dit is een van de vele ziektes die wildpoepen kan voortbrengen. Daarnaast is het vooral voor vrouwen en meisjes vervelend en onveilig als zij thuis geen toilet hebben. Ze zijn vaak lang onderweg voor een toilet en moeten dan uitkijken voor kwaadwillende mannen.

Om de bevolking bewust te maken van de risico’s van de poep die op straat belandt, heeft de VN-organisatie onder andere deze vrolijke videoclip Take Poo to the Loo laten maken. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

India
Culinaire treinreis door India
India
India krijgt eerste fietscafé
India
India: Het land dat The Beatles inspireerde
India
Bedolven onder heilige ratten
India
Reizen naar India: 5 praktische vragen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.