Ubud: Het culturele hart van Bali

In dit helende paradijs wandel je over diepgroene rijstvelden, eet je chefwaardige gerechten met een Indonesische twist en snuif je cultuur als nooit te voren.

Door Anne De Vries
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:53 CET
De rijstterrassen van Ubud.
De rijstterrassen van Ubud.
Foto door Andras Jancsik/Getty Images

Kilometers aan glooiende rijstvelden, lange rijen tropische palmbomen en kronkelende riviertjes omsingelen Ubud. In deze bruisende stad in Centraal-Bali vind je de perfecte balans tussen cultuur en natuur. Het verrassend bosrijke centrum heeft talloze kunstgaleries, yogazalen, boetiekwinkeltjes en sterrenrestaurants, waar je met gemak uren rondslentert. De afwisselende stad trekt dan ook een breed publiek. 

Foto: Manfred Gottschalk/Getty Images

De geschiedenis van Ubud begint in de 8ste eeuw. Onder invloed van de Javaanse priester Nirartha werd de stad het centrum van natuurlijke medicijnen en genezing. Ubud stamt af van het woord ubad, dat in oud-Balinees ‘medicijn’ betekent. Dit gegeven zie je vandaag de dag terug in de overheersende hindoeïstische cultuur en de talloze yoga- en wellness-studio’s: alleen op TripAdvisor staan er al 177 geregistreerd. Van traditionele spacentra in simpele gebouwtjes tot luxueuze resorts met uitzichten op rijstvelden: voor ieder is er wat wils. 

Foto door Claudio Zenger / Getty Images

Hoewel Ubud slechts 30.000 inwoners telt, lijkt het aantal een stuk hoger te liggen. In de jaren ’30 is de groene stad langzaam uitgegroeid tot een internationale hotspot en expatstad, waar veel Indonesiërs uit omliggende dorpen werken. Die internationale oriëntatie zie je onder meer terug in de restaurants: zo worden er bij Bridges, Locavore en Copper traditionele Indonesische gerechten gecombineerd met internationale keukens.   

Foto: Otto Stadler/Getty Images

De invloed die het toerisme op de stad heeft is overal zien. Het centrum bestaat uit drie drukke hoofdstraten: Jalan Raya Ubud, Jalan Monkey Forest en Jalan Hanoman. Hier vind je talloze unieke (sieraden)winkeltjes, kunstgalerijen, hippe (gezonde) restaurants en tempels. Een must-see is het Monkey Forest, waar je tussen brutale aapjes wandelt die graag op je schouder komen zitten. Door de extreme drukte en hoge temperaturen, is het aan te raden om dit gebied pas in de avond te verkennen. Bezoek dan meteen Puri Saren: een majestueus paleis uit de 19de eeuw waar traditionele dansen worden opgevoerd. 

Naast wandelingen over de adembenemende groene rijen graanakkers, zijn er genoeg andere avontuurlijke activiteiten in de regio te beleven. Zo kun je de vulkaan Gunung Batur beklimmen rond zonsopgang: een unieke ervaring waarbij je zelfs een eitje bakt op de berg, terwijl je van een magisch uitzicht geniet. Maar ook wildwaterraften op de bijgelegen rivieren is een must-do.  

Foto: mkazmi/Getty Images

--
Wil je ook naar Bali? FOX heeft een 17-daagse reis naar Ubud, waarbij je ook de plaatsten Kuta en Sanur bezoekt!
--

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Indonesië
5x De mooiste hotels van Indonesië
Indonesië
Yoga kun je leren
Indonesië
Batik: Symbool van de Indonesische identiteit
Indonesië
Reizen naar Indonesië: 5 praktische vragen
Indonesië
De magie van Bali

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.