---
Bekijk hier de rondreizen naar Indonesië met FOX, verre reizen van ANWB
---

1. Ubud

Hier vond Liz van Eat, Pray, Love de balans tussen eten en bidden. Sindsdien trekt Ubud veel creatievelingen aan, op zoek naar sereniteit. Een artistieke sfeer hangt in de lucht en de spiritualiteit kan je bijna ruiken in de straten. Rondom de stad kan je eindeloos wandelen langs de omliggende rijstvelden of een bezoek brengen aan talloze ambachtsdorpen. Zin in een feestje? Woon dan een banjarbuffet bij, die regelmatig georganiseerd worden om geld te verzamelen voor restauratie van een tempel.

2. Bromovulkaan

Deze vulkaan is veruit de bekendste van Indonesië. Het omliggende maanlandschap heeft hij met zijn lava ontdaan van elke vorm van begroeiing. Rond zonsopgang rij je naar de berg Penanjakan, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de klimmende zon achter de vulkaan. Echte avonturiers kunnen ook te voet gaan, de wandeltocht vanuit Cemoro Lawang duurt zo’n twee uur.

Zonsopgang over de Bromovulkaan
Zonsopgang over de Bromovulkaan.
Afriandi/Getty Images

3. Apenbossen

Op Bali vind je verschillende heilige apenbossen, het bekendste ligt in Ubud. De apen rennen en slingeren hier van boom naar boom, vliegensvlug komen ze bananen uit je handen grissen of kruipen ze op je schouder als ze iets lekkers ruiken. De parken zijn niet afgesloten, toch blijven meer dan 600 langstaartapen van drie verschillende families gezellig binnen de grenzen wonen.

This is an image
Claudio Zenger / Getty Images

6. Borobudur

Iedereen weet dat de grootste Boeddhistische tempel ter wereld een magnifieke schoonheid bezit, maar pas wanneer je voet hebt gezet op het heiligdom en de zon naar beneden hebt zien zakken achter de boeddhabeelden en klokken, ken je de magie van de plek. Wees niet verbaasd als Aziatische toeristen jou in plaats van de tempel willen fotograferen.

7. Goa Gajah

Vlakbij Ubud ligt Goa Gajah, ook wel de olifantengrot genoemd. Je begroet het beeld van de boeddhistische godin Hariti naast de ingang en loopt dan de mond binnen van een monsterlijk wezen. Je volgt een 13 meter lange gang die uitkomt op een T-splitsing, waarna je onder andere een beeld van Ganesh, de hindoegod met olifantenkop, en drie linga, die manifestaties van de Shiva voorstellen, tegenkomt.

8. Kawah Ijen-vulkaan

Het felturquoise meer van de Kawah Ijen-vulkaan, waarboven witte dampende wolken hangen, is een bekend beeld van Java. Hoe aantrekkelijk het er ook uitziet, neem een duik en binnen enkele minuten los je helemaal op. Tijdens de klim via het steile pad kom je overal de zogenaamde zwaveldragers tegen. Die dalen af in de krater om zwavel te winnen, waar het zeldzame blauwe vuur te zien is – vergelijkbaar met een enorme gaspit. Het is niet aan te raden hen te volgen, want in de krater hangen giftige stoffen.

This is an image
Abdul Azis / Getty Images

8. Kalimantan

Als er een plek is in Indonesië waar je je kunt afzonderen van het toerisme dan is het hier. Maak een boottocht over de zwartwaterrivieren van de regenwouden bij Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Onderweg kun je hier en daar een orang-oetan spotten. In het dorp Tanjung Isuh maak je kennis met de traditionele Dayakcultuur, al duikend bij het eiland Derawan bewonder je schildpadden en kleurrijke rifvissen van dichtbij en in de zuidelijke stad Banjarmasin bezoek je de drijvende markt.

9. Baliemvallei

Als je hen niet kent van de ansichtkaarten, ken je zeker wel de befaamde peniskokers van de Danivolken. Mannen dragen niets anders en hebben meerdere vrouwen, terwijl laatsgenoemden de kinderen onderhouden en een vinger afhakken voor elke dierbare die ze verliezen. In augustus is er een festival vol speergevechten, dansen en offers, maar ook de rest van het jaar kun je ceremonies en rituelen bijwonen. Ze zijn hier niet schichtig tegenover toeristen, maar die zijn er nog niet in grote getalen.

10. Orang-oetans op Sumatra

Ontsnap even aan het massatoerisme op Sumatra. Dit eiland, het tweedegrootste van Indonesië, heeft van alles wat: vulkanen, kratermeren, tropische regenwouden en oude volksstammen. Verken de ongerepte natuur tijdens een avontuurlijke tocht door het regenwoud, begluur orang-oetangs in het nationaal park Gunung Leuser, of ga surfen bij de Mentawai-eilanden. Het populairste strand van Sumatra is Ujong Batee, waar het lijkt alsof de bomen in de zee lopen.

This is an image

11. Prambanan

Prambanan betekent: ‘veel priesters’, die worden afgebeeld in het reliëf van het tempelcomplex met een lange baard. De Prambanan is het grootste Hinoe-Javaanse complex in Indonesië en samen met de Borobudur is het de belangrijkste attractie van Java. Weinig toeristen kunnen we dus niet verzekeren, wel een celebrity-gevoel als de Aziaten weer met je op de foto willen en een bouwwerk van het UNESCO werelderfgoed dat je van je lijstje kan afstrepen.

12. Toba Bataks

De Bataks zijn zo'n drie- tot vierduizend jaar geleden vanuit de Filipijnen en Borneo naar Noord-Sumatra getrokken. Er zijn zes Batakstammen, waarvan de Toba-Batak de bekendste is. Deze bevolkingsgroep leeft vooral ten zuiden van het Tobameer en op het eiland Samosir. Hun typische huizen, die te bewonderen zijn aan het Tobameer, zijn zo gebouwd uit eerbied voor drie Goden: de God van de landbouw, de God van de spullen en de God van de zon, sterren en het weer.

--
Bekijk hier alle Indonesië reizen van FOX, verre reizen van ANWB
--