7x Hemelse Indonesische gerechten + een recept

Er zijn maar weinig mensen die zich niet kunnen vinden in Indonesisch eten. Hou jij meer van de malse vleesgerechten of vegetarische gadogado? Hier onze favoriete Indonesische gerechten, inclusief recept!

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET, Geüpdatet 11 jun. 2021 16:52 CEST
Foto door Michael, Flickr

De Indonesische keuken is nagenoeg onmisbaar op culinaire ranglijsten. Een grootschalige poll van CNN verkoos rendang zelfs als lekkerste gerecht ter wereld! Het allermooiste hieraan is dat rendang eigenlijk vrij gemakkelijk thuis te maken is. Eerst zien, dan geloven? Probeer het zelf uit met het recept voor authentieke Indonesische rendang onderaan dit artikel!

Vergeet niet eerst te watertanden bij deze lijst van onze 7 favoriete Indonesische gerechten!

1. Rendang

Er kan ook bijna geen ander gerecht op de eerste plek staan. Bijna iedereen is verzot op dit rundvleesgerecht, vanwege de rijke smaken en het ongelofelijk malse vlees. Probeer het recept hieronder om zelf authentieke rendang te maken!

Foto door Evan, Flickr

2. Bakso

Deze hartige noedelsoep met gehaktballen werd internationaal beroemd toen president Obama zijn liefde voor het Indonesische gerecht uitsprak. Bakso is echt Indonesisch street food, vooral verkocht uit kraampjes, en vormt een populaire maaltijd onder studenten.

3. Soto

Je hebt soep en je hebt soto. Deze warme soep is het ultieme voorbeeld van Indonesische comfort food. Het wordt geserveerd in vrijwel elk soort eetgelegenheid, van straatkraampjes tot restaurants in de meest luxe hotels. Ga voor de beste soto naar de geboorteplek van dit gerecht, het eiland Java.

4. Nasi Goreng

Als een van de nationale gerechten van het land, mag nasi goreng niet vergeten worden. De gebakken rijst wordt verrijkt met groenten, garnalen, kip, vis, of jouw persoonlijke keus. Vergeet de kroepoek niet!

Foto door Aaron Shumaker, Flickr

5. Gadogado

Een mix van groenten en tofu overgoten met overheerlijke pindasaus. What's not to love? Ga voor net even iets anders naar gadogado Boplo in Jakarta. Hier kan je kiezen voor een saus gemaakt met cashewnoten in plaats van pinda's.

6. Martabak

Niemand zegt nee tegen dit Indonesische antwoord op pannenkoeken. Er zijn twee soorten martabak in Indonesië: een hartige en een zoete variant. Eet de knapperige gevouwen pannenkoek met gehakt, ei en bosui, of laat je verleiden tot het zachte, zoete toetje gevuld met bijvoorbeeld chocolade, banaan of pinda.

7. Babi guling

In het overwegend islamitische Indonesië wordt over het algemeen geen varkensvlees gegeten, maar op het hindoeïstische eiland Bali kent deze regel een uitzondering. Babi guling, knapperige aan het spit geroosterde big, mag niet in dit lijstje ontbreken.

Foto door chee.hong, Flickr

--
Zelf de Indonesische keuken proeven? Ga mee op reis en laat je verrassen door deze smaakvolle keuken.
--

 

Recept voor authentieke Indonesische rendang

Dit gerecht maak je niet slechts voor twee personen, maar in flinke porties tegelijk. Geen grote familie te voeden? Bewaar de overgebleven rendang in porties in de vriezer voor een later moment!

Bereidingstijd: 30 min + 4 uur inkoken

Ingrediënten:

2 kg stoofvlees (rund)
sambal oelek
4 stengels citroengras
8 limoenblaadjes
2 blikken kokosmelk (2×400 ml)
Zonnebloemolie

Boemboe:

flink stuk gember
een hele voet knoflook
5 sjalotjes
6 lomboks (spaanse peper)
2 el garnalenpasta (trassi)
4 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
4 tl gemalen komijnzaad (djintan)
2 el koenjit

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in stukken en wrijf het goed in met sambal oelek. Zet het vlees even opzij terwijl je de boemboe maakt. Snijd de gember, knoflook, sjalotjes en lomboks fijn. Meng ze samen met de andere ingrediënten van de boemboe in een kom. Voeg zonnebloemolie toe en meng goed zodat een dikke kruidenpasta ontstaat.

Bak de boemboe met een scheut zonnebloemolie in een stoofpan voor een kleine 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg dan in porties het vlees toe en bak het goed aan tot het bruin kleurt. Voeg het eerste blik kokosmelk toe, roer goed en zet de pan op laag vuur. Kneus de stengels citroengras en leg er een knoop in. Voeg ze samen met de limoenblaadjes toe aan de rendang.

Laat de rendang nu voor ongeveer 1,5 uur inkoken zonder deksel. Roer af en toe en voeg eventueel extra kokosmelk toe als het meeste vocht is verdwenen. Laat de rendang nog minstens 2,5 uur inkoken voordat het gerecht klaar is. Voeg een scheutje water of kokosmelk toe wanneer het te droog wordt.

Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de rendang voordat je het gerecht serveert met een torentje witte rijst en eventueel sajoer boontjes.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Indonesië
5x De mooiste hotels van Indonesië
Indonesië
Yoga kun je leren
Indonesië
Batik: Symbool van de Indonesische identiteit
Indonesië
Reizen naar Indonesië: 5 praktische vragen
Indonesië
De magie van Bali

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.