Elk jaar komen meer dan twintig miljoen toeristen Venetië binnen met de trein of via grote cruiseschepen. Ze slapen in een van de 50.000 hotels in het historisch centrum (of een van de honderdduizenden erbuiten) en kopen een Venetiaanse maskers in een van de toeristenwinkeltjes in de overvolle smalle straatjes. Als het zo doorgaat, gaat de stad eraan ten onder en komt Venetië op de List of World Heritage in Danger, meldt New York Times.

Om aan de behoeften van toeristen te voldoen zijn de laatste vijftien jaar talloze banken, instituties, medische praktijken en het Duitse Consulaat gesloten om plaats te maken voor 16 nieuwe hotels in het historisch centrum. Dertig jaar geleden woonden 120.000 mensen in het centrum van Venetië, nu zijn dat er amper 55.000. Degenen die er nog wonen, zijn veroordeeld tot een baan in een hotel, restaurant of gondel.

Het zal niet lang duren voor het historisch centrum volledig uit hotels en restaurants bestaat. Door de politieke onrust in populaire toeristische bestemmingen als Turkije, Griekenland en Tunesië groeit het aantal toeristen in Venetië nog sneller. Ook de inwoners hebben er genoeg van: afgelopen maand verspreidden ze posters met de tekst: ‘Tourists Go Away!!! You Are Destroying This Area.’ , en protesteerden ze tegen het toelaten van grote cruiseschepen in de haven.

Inwoners protesteren tegen het toelaten van grote cruiseschepen in de haven
Inwoners protesteren tegen het toelaten van grote cruiseschepen in de haven.
Awakening / Getty Images

In 2014 kreeg het stadbestuur al een waarschuwing van Unesco: er zou een strategie moeten komen om het toerisme te controleren en het culturele erfgoed van de stad te beschermen, of Venetië komt op de List of World Heritage in Danger te staan. Het stadbestuur wordt dan gezien als incapabel om zijn eigen erfgoed te beschermen. Dit zou een enorme klap zijn voor de Italiaanse regering, die trots is op zijn expertise op gebied van cultureel erfgoed. Tijdens de vergadering van de Unesco in juli werd besloten Italië tot eind december te geven om met een duidelijk plan te komen. In februari 2017 zal een definitieve beslissing gemaakt worden over het lot van de stad.

Toeristen op het San Marcoplein
Toeristen op het San Marcoplein
Wanderlasss, Flickr