Parmaham, parmezaanse kaas, balsamico, verse tortellini: al het lekkers van Italië komt uit de nabije regio van een stad die door bezoekers nog weleens over het hoofd wordt gezien: Bologna. Sla de drukte van Rome en Florence eens over en kies voor deze rauwere, smakelijke stad vol sfeer en historie. Fijne bijkomstigheid: dankzij de kilometerslange portici (arcades) kun je ook op regenachtige dagen van de stad genieten en op hete dagen verkoeling vinden.

Piazza Verdi wordt omringd door arcadebogen
Piazza Verdi wordt omringd door arcadebogen.
Cathrine Stukhard, Laif, HH

Doen

Kenmerkend voor Bologna zijn de piazzas en de grootste vormt het hart van de stad: de imposante Piazza Maggiore. Breng een bezoek aan het nabijgelegen kerkje Santa Maria della Vitta en laat je meeslepen door de barokke bouwstijl en het dramatische tafereel van het hoofdaltaar. Bologna heeft de oudste universiteit van Europa, die zich 1563 tot 1803 huisvestte in het paleis Archiginassio, nu de openbare bibliotheek. Hier vind je het Teatro Anatomica uit 1637, geheel uitgevoerd in houtsnijwerk. Voor hedendaagse kunst ga je naar Mambo, het museum van moderne kunst. Sluit de dag af met een zonsondergang vanaf de Asinelli, de grootste van Bologna’s twee middeleeuwse torens.

Het museum van moderne kunst Mambo
Het museum van moderne kunst Mambo.
Maisant Ludovic, Hemis, HH

Eten

Bologna heeft niet voor niets de bijnaam La Grassa (de vette). In het buurtje Quadrilatero wemelt het van de eetwinkeltjes. Voor een goed stuk parmezaanse kaas of mortadella ga je naar de beroemde delicatessenwinkel Tamburini. Eet al dat lekkers vervolgens op bij Osteria del Sole, een instituut sinds 1465. Het enige wat ze hier serveren is wijn en bestek om je brood mee te snijden. De bar van Le Stanze bevindt zich in een 16de-eeuwse kapel van het Palazzo Bentivoglio. Bestel een aperitivo en vergaap je aan de adembenemende fresco’s. Je kunt er ook voor kiezen om een kookles te volgen bij een Cesarine, een huiskamerrestaurant, zoals die van Anna (via homefood.it). Ze leert je verse pasta te bereiden, om die vervolgens op te eten aan haar gezellige keukentafel.

De lekkerste delicatessen koop je bij Tamburini
De lekkerste delicatessen koop je bij Tamburini.
Gianni Cipriano, New York Times, HH

Slapen

Wie luxe en Italiaanse elegantie zoekt, logeert in Grand hotel Majestic Già Baglioni, gevestigd in een 18de-eeuws paleis. De kamers zijn heerlijk weelderig ingericht, met hemelbeden, draperieën, antiek en fresco's. Albergo delle Drapperie bevindt zich midden in het oude centrum. De kamers zijn klein, maar details als de beschilderde plafonds maken dit meer dan goed. Alle 20 kamers bieden uitzicht op het doolhof van rode daken van de binnenstad. Slapen in historie doe je ook in Antica Casa Zucchini, een 16de-eeuws woonhuis of in Torre Prendiparte, een 900 jaar oude toren (je moet wel flink wat trappen op!).