De beste actieve trips in Val Venosta

Waar is een actieve vakantie aangenamer dan in een omgeving vol frisse berglucht, groene dalen en adembenemende uitzichten? Val Venosta/Vinschgau in Zuid-Tirol biedt al het nodige voor de ultieme wandel- of fietsvakantie.

Door Myrthe Prins
foto's van Alto Adige Marketing, Alex Filz
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET

Val Venosta trakteert bezoekers op een panoramisch uitzicht van de hoogste pieken van Zuid-Tirol. De twee bekendste symbolen van Val Venosta zijn de Romaanse kerktoren in Lago di Resia/Reschensee en de hoogste berg van Zuid-Tirol, de Ortles, met een hoogte van maar liefst 3.905 meter. De wandelpaden in de omgeving variëren van comfortabele routes, geschikt voor gezinnen, tot uitdagende meerdaagse trektochten. Fietsers kunnen genieten van historische dagtochtjes of uitdagende mountainbike-avonturen. Ongeacht de moeilijkheidsgraad, zijn de wandel- en fietspaden uitgerust met unieke flora en fauna, een prachtige omgeving, en bijzondere culinaire en culturele hoogtepunten. 

Ontspannen op de waalwegen

De 'waalwegen', wandelpaden langs irrigatiekanalen, zijn over het algemeen vrij aangename routes zonder al te steile hellingen. De nauwe, kronkelende kanalen werden eeuwen geleden aangelegd om akkers van water te voorzien. Tegenwoordig zijn het populaire wandelroutes die het hele jaar door bereikbaar zijn. Zowel actieve reizigers als gezinnen kunnen op de paden genieten van het uitzicht op de omliggende bergketens en dalen, en de unieke flora en fauna in het gebied. 

Wandelen langs de waalwegen

Historische fietstocht

Val Venosta is een relatief langgerekt dal, waardoor het prima per fiets te verkennen is. Voor wie het rustig aan wil doen is de 80 kilometer lange 'Etschradweg' de perfecte route. Het pad leidt langs de oude Romeinse weg Via Claudia Augusta. Rijd van Lago di Resia naar de kuurstad Merano, en geniet onderweg van uitzicht op kloosters, romaanse kerken, middeleeuwse stadjes en bijzondere fresco's. 

Meerdaagse trektocht op grote hoogte

De hooggelegen route 'Altavia Val Venosta' biedt wandelaars het ultieme uitzicht over de vele gletsjers van de Ortlergroep, maar het is een flinke tocht. De meerdaagse trektocht voert langs 108 kilometer, van het laagste punt van Val Venosta tot de Reschenpass. Iets te heftig? De afzonderlijke etappes zijn ook geschikt voor dagtochten. Elk deel van de route heeft eigen hoogtepunten op het gebied van omgeving, voedsel en cultuur. 

Wandelen met uitzicht op de met sneeuw bedekte Ortles

Op de mountainbike in de zonnige Alpen

Tientallen flow-trails liggen verspreid over bergweiden en in het hooggebergte van Val Venosta. Sommige paden zijn ideaal voor beginners, andere zijn enkel geschikt voor ervaren mountainbikers die zich thuis voelen in het hooggebergte. Het droge klimaat van Val Venosta maakt het dal extra geschikt voor de mountainbike: van maart tot eind november kan gereden worden. Scheer langs de bossen, bergtoppen en gletsjers, maar stap af en toe ook af om te genieten van de lokale keuken! 

Zelf op reis naar Zuid-Tirol? Laat je inspireren!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Italië
La dolce vita in Zuid-Tirol
Italië
Zuid-Tirol: Afscheid van de bergen
Italië
Bezoek dit stervende Italiaanse stadje nu het nog kan
Italië
Door bergen en dalen in Noord-Italië
Italië
Italiaans berggehucht wordt luxe eco-village

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.