Midden op het Sardijnse platteland genieten van eenvoud en idyllische uitzichten, terwijl je helemaal tot rust komt en non-stop de lekkerste gerechten tot je neemt: de Italiaanse cultuur leer je het best kennen in authentieke agriturismos. Zoals het woord luidt, zijn agriturismos in de eerste plaats boerderijen in functie (agri) en in de tweede plaats toeristische verblijven (turismo). De vorm van plattelandstoerisme is in 1985 officieel door de Italiaanse wet gedefinieerd. In die tijd gingen veel boeren door een financieel moeilijke periode en door deze regeling werd voorkomen dat zij hun boerenbedrijven moesten opgeven, en het kleinschalige Italiaanse productieproces kon worden behouden.

Agriturismo Gli Ulivi in Castiadas
Agriturismo Gli Ulivi in Castiadas.
Agriturismo Gli Ulivi

De boerderijvakanties zijn er in alle soorten en maten. Wil je dicht bij het gemoedelijke plattelandsleven blijven? Bivakkeer dan in een simpele kamer of appartement en eet al het heerlijks dat de hosts je voorschotelen, zoals bij Agriturismo Gli Ulivi. Deze Sardijnse boerderij met wijn- en olijfgaard ligt op een uitgestrekte heuvel vlakbij zee, in het in het rustige dorpje Castiadas. Verblijf in één van de tien kamers en geniet van grote hoeveelheden lokale specialiteiten, zoals de beroemde pasta met bottarga – geconserveerde viseitjes. Goed om te weten: je kunt hier ook terecht voor een heerlijk uitgebreid – en dan bedoelen we ook echt uitgebreid – driegangendiner inclusief wijn, mirto (zoete likeur) en limoncello voor slechts 32 euro per persoon.

Agriturismo Gli Ulivi in Castiadas
Agriturismo Gli Ulivi in Castiadas.
Agriturismo Gli Ulivi

Op zoek naar meer luxe? Dan is AgriHotel Morada in Villa San Pietro, op drie kilometer afstand van het plaatsje Pula, misschien wel voor jou weggelegd. Het Zuid-Sardijnse appartement met televisie, internet, zwembad en prachtig uitzicht op de bergen, biedt de mogelijkheid om te dineren in het Mediterrane restaurant op het dakterras. Sla een balletje op de bijgelegen golfbaan en ontdek het schitterende amphitheater in Nora, één van de oudste nederzettingen van het eiland.

Wijngaarden van Vignetti in Alghero
Wijngaarden van Vignetti in Alghero.
Vignetti

Eén laatste agriturismo die niet mag ontbreken, is het wijnwalhalla Vignetti in het vissersdorpje Santa Caterina in noordwest Sardinië. De streek ten oosten van de stad Alghero staat bekend om de wijnbouw en agriturismo Vignetti ligt pal naast één van de grootste en bekendste wijnhuizen van Sardinië: Sella a Mosca. Genoeg kansen om een aantal glazen van de frisse Vermentino-druif tot je te nemen dus. Omgeven door middeleeuwse stadjes, pijnboombossen en rotsachtige stranden, is de plek een lust voor het oog. Op de boerderij pluk je de biologische groenten en fruit rechtstreeks van het land, dobber je in het zwembad en geniet je van de boerenkeuken in het bijgelegen restaurant.