Op sportieve vakantie in de Dolomieten

In Noord-Italië ligt het ultieme paradijs voor wandelaars, wintersportfanaten en mountainbikers: de Dolomieten. De steile pieken en uitgestrekte valleien van dit berggebied maken de ideale bestemming voor actieve vakanties.

Door Myrthe Prins
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:55 CET
Foto door Alto Adige Marketing, Frieder Blickle

Winter, zomer, jong, oud: in de Dolomieten maakt het allemaal niet uit. De grote afwisseling in het Noord-Italiaanse gebergte biedt mogelijkheden voor iedereen. Ga op wandel- of skivakantie met het gezin, of op een intensief avontuur met de mountainbike of klimuitrusting. Hoe dan ook staat de omgeving – ruwe pieken, groene bergweiden en frisse berglucht – het niet toe om binnen te blijven zitten.

Zuid-Tirol, de Italiaanse regio waar een groot deel van de Dolomieten binnen valt, is een heus wandelwalhalla. Acht natuurreservaten, een nationaal park en zo'n 13.000 kilometer aan bewandelbare paden zorgen dat er altijd nog iets te ontdekken valt. De paden zijn elk uniek, maar hebben ook één ding gemeen: pure natuur en adembenemende uitzichten. 

Foto door Alto Adige Marketing, Thomas Grüner

Tip: De Zuid-Tirol Trekking Guide is een app met kaarten en wandelroutes opgedeeld in categorieën gebaseerd op lichamelijke gesteldheid, ervaring en landschapsvoorkeuren. Een goede hulp om de perfecte tocht te vinden! 

Desalniettemin zijn de Dolomieten op meer manieren te verkennen dan de benenwagen. In Hafling is het mogelijk om een ritje te maken op een Haflinger pony: een paardenras dat oorspronkelijk uit Zuid-Tirol komt. Van een uur tot een volledige dag – voor velen waarschijnlijk de meest relaxte manier om de omgeving te verkennen! Wie meer  behoefte heeft aan een adrenaline-kick, voelt er misschien iets voor om een van de vele mountainbike-routes uit te proberen, zoals de Sellaronda. Er zijn beginnerstochten met gidsen, maar ook uitdagende routes voor ervaren mountainbikers. 

's Winters staan de paarden echter op stal en zijn de mountainbikeroutes niet toegankelijk. Gelukkig is Zuid-Tirol ook een populair wintersportgebied. De variëteit in het landschap resulteert in een breed scala aan winteractiviteiten, van langlaufen tot ijsklimmen, en van skiën tot rodelen. In Karersee wordt een vier uur durende winterwandeling georganiseerd door het sprookjesachtige sneeuwtoneel van de Dolomieten.

Zelf op reis naar Zuid-Tirol? Laat je inspireren!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Italië
Zuid-Tirol: Afscheid van de bergen
Italië
Italiaans berggehucht wordt luxe eco-village
Italië
De beste actieve trips in Val Venosta
Italië
La dolce vita in Zuid-Tirol
Reizen
Haute Route: over het dak van Europa

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.