De reis

Ryanair schrapte onlangs haar vlucht vanuit Düsseldorf-Weeze naar Triëst. Dat is spijtig, want het was een snelle en goedkope optie om in de stad te komen. Alternatief is vliegen op Treviso, Venetië of het Sloveense Ljubljana met de prijsvechters. Ook is Triëst een tussenstop waard met de auto op doorreis van of naar de Kroatische stranden.

Waar te eten?

Je kunt een paar kanten op in Triëst. Wie vooral in de Habsburgse sferen geïnteresseerd is, zijn de vele buffets die de stad rijk is aan te raden, zoals Da Rudy en Da Siora Rosa (Piazza Hortis 3). Een bokaal bier in de hand en veel vlees in de vitrines. Probeer de jota, een soep met Slavische wortels op basis van zuurkool en varkensvlees. Italiaanser en meer op basis van vis eet je bij Da Scarpon of Scabar.

Koffiehuizen

Het is ondoenlijk om elke koffiebar in Triëst te bezoeken. Onderstaand lijstje vormt een mooie afspiegeling van de enorme verscheidenheid aan koffiehuizen:

Caffè degli Specchi (Piazza dell' Unità D' Italia 7)
Caffè Tommaseo (Piazza Nicolò Tommaseo 4c) (Corso Italia 2)
Antico Caffe Torinese (Corso Italia 2)
Pirona (Largo Barriera Vecchia 12)
Caffè San Marco (Via Cesare Battisti, 18)

Hoe bestel je koffie in Triest?

De stad biedt een enorme variatie, maar het is goed om te weten dat de namen net iets anders zijn dan in de rest van het land.

Overnachten

Wij sliepen in het degelijke Hotel Victoria. Ook rondom het Piazza d’Unità liggen chique hotels als Grand Hotel Duchi d’Aosta en het trendy Hotel Vis à Vis. Een goed alternatief is een kamer op de boerderij in het nabijgelegen Carso-gebied net over de grens met Slovenië. Je slaapt dan bij de boer thuis, eet van het land en drinkt wijnen uit eigen gaard.

Om te lezen

In de stad hebben veel auteurs gewoond, onder wie Italo Svevo, Umberto Saba en Claudio Magris. Ook de Ier James Joyce vond er inspiratie en rust voor het schrijven van onder meer Ulysses. In de Het Oog in ’t Zeil-reeks van Uitgeverij Bas Lubberhuizen verscheen Ah Triëst…, een beknopte terugblik op het leven van bekende en minder bekende literaire en artistieke figuren die in deze smeltkroes van culturen hebben gewoond.

Deze reiswijzer hoort bij de reportage over Triëst uit National Geographic Traveler 4-2014.