Zoals alle Italianen nemen de Zuid-Tirolers hun eten heel serieus. De samenvoeging van Italiaanse en (Zuid-)Tiroolse culturele invloeden uit zich in een groot aantal smaken in de unieke keuken van deze regio. Zuid-Tirol herbergt dan ook een paar van de voortreffelijkste restaurants van Europa en daarnaast een aantal producenten van bekroonde wijnen.

Van bergkost tot Italiaanse antipasta

Met 23 Michelinsterren voor 19 restaurants is Zuid-Tirol in verhouding tot het aantal inwoners de regio met de meeste sterrenrestaurants van Italië. De reputatie als culinaire regio is dus niet zomaar toegewezen aan dit gebied in de Dolomieten. Lokale specialiteiten combineren de smaken van Alpengerechten met die van bekende Italiaanse schotels, zoals schlutzkrapfen (ravioli gevuld met spinazie en kaas), zuurkool, knoedels (deegbollen gevuld met speck of spinazie met daaromheen een laag boter of kaas), gebraden hertenvlees met polenta, goulash van rodekool, gerookte vleessoorten, wijnsoep (met of zonder speck) en pasta's.

This is an image
Alto Adige Marketing, Alex Filz

Culinaire herfst

Misschien wel de beste tijd om de culinaire veelzijdigheid van Zuid-Tirol te ondervinden, is in de herfst. Törggelen is een regionale traditie van 22 september tot 25 november. In die periode proeft men in de gehele regio nieuwe wijnen, in combinatie met gerechten van het seizoen, in een behaaglijke, landelijke omgeving. Boerenherbergen openen hun sfeervolle stuben – met hout betimmerde zitkamers – voor de wandelaars. Ze serveren druivensap (siasser) en jonge wijn (nuien) uit hun eigen wijngaarden, samen met speck, gepofte kastanjes en gerechten uit de rijke en gevarieerde Zuid-Tiroolse keuken. Populair is de kastanje-route, die leidt langs kastanjebossen, wijnkelders en watervallen. Na de wandeling is de biologische boerderij Radoar een aangename plek om uit te rusten en te genieten van Zuid-Tiroolse specialiteiten.

This is an image

Prestigieuze wijnen

Wijnliefhebbers zullen niet teleurgesteld terugkomen van een trip naar Zuid-Tirol. Weliswaar is het een van de kleinste wijnstreken van Italië, maar een verbazende 98 procent van de wijnen uit het gebied voldoet aan de strenge eisen van de DOC (Denominazione di Origine Controllata), vergelijkbaar met AOC (Appellation d’Origine Controlée) in Frankrijk. ‘Tre Bicchieri’ of ‘Drie Glazen’ is de belangrijkste eretitel die wordt verleend door de prestigieuze Italiaanse wijngids ‘I vini d'Italia’, uitgegeven door Gambero Rosso en de slowfoodbeweging. In 2016 kregen maar liefst 27 wijnen uit Zuid-Tirol dit toonaangevende keurmerk. Drie wijnsoorten, gemaakt van inheemse druivensoorten van Zuid-Tirol, kregen zelfs een speciale vernoeming van de jury: Lagrein, Gewürztraminer en Vernatsch. Ondanks de betrekkelijk bescheiden oppervlakte van wijngaarden is Zuid-Tirol goed voor meer dan 7 procent van alle wijnen met de eretitel ‘Drie Glazen’.

Wat maakt de regio zo vruchtbaar voor topwijnen? Druivenpitten die zijn gevonden in bodemlagen uit de steentijd tonen aan dat Zuid-Tirol een wijnbouwtraditie van meer dan drieduizend jaar kent. Tegenwoordig beschikt de streek over een breed scala aan druivenrassen die indrukwekkende wijnen opleveren, van robuuste rode wijnen die gedijen in de warme laaggelegen wijngaarden tot elegante, geparfumeerde witte wijnen die gewoonlijk geassocieerd worden met noordelijkere delen van Europa. Deze unieke verscheidenheid heeft te maken met de geografische ligging van Zuid-Tirol. De Centrale Alpen fungeren als barrière tegen het koele Atlantische klimaat, waardoor warme mediterrane lucht in zomer en herfst de dalen binnen kan stromen. De 300 zonnige dagen per jaar, de volop aanwezige frisse lucht, het kristalheldere water en de mineraalrijke bodem zijn natuurlijke hulpjes bij de productie van wereldwijd erkende wijnen.

Zelf op reis naar Zuid-Tirol? Laat je inspireren!