Een enorme gele pompoen met zwarte stippen heet je welkom vanaf een betonnen pier, katten in alle kleuren van de regenboog piepen uit het struikgewas en een rits Boeddhabeelden, gemaakt van industrieel afval, staan te glimlachen langs de kant van de weg. Het slaperige Naoshima, een eilandje in de Japanse Binnenzee, veranderde de afgelopen jaren in een mekka voor de reizende kunstliefhebber.

Bezoekers van het Benesse House genieten van het uitzicht
Bezoekers van het Benesse House genieten van het uitzicht.
Wikimédia Commons

Het begon allemaal met de visie van Tetsuhiko Fukutake, de CEO van uitgeverij Benesse Holdings. Deze kocht eind jaren tachtig een enorm stuk land aan de zuidkant van het eiland om daar zijn moderne kunstcollectie te huisvesten. Diverse musea, een beeldentuin en hotel kwamen tot stand. Vervolgens kwam het toerisme op gang met meer hotels en winkels. Inmiddels weten zo’n 30.000 bezoekers per jaar het eilandje te vinden.

Twee prachtige musea vormen het hoogtepunt van een bezoek aan Naoshima. In het Chichu Art Museum hangen werken van Claude Monet, James Turrell en Walter de Maria. Het gebouw bevindt zich grotendeels onder de grond, waardoor het bijna opgaat in het landschap. Het tweede grote museum is het Benesse House, ontworpen door de beroemde Japanse architect Tadao Ando. Hier vind je werken van onder andere Andy Warhol, Keith Haring en Gerhard Richter. Dit is zowel een museum als een hotel waar bezoekers zich dag en nacht in de kunst kunnen onderdompelen.

Sommige kunstwerken zijn zelfs alleen voor hotelgasten te zien (en je mag gebruik maken van de heerlijk luxe spa). In het visserdorpje Honmura vind je het Art House Project: verlaten woningen veranderd in kunstinstllaties. Het beroemdste kunstwerk van het eiland is de gigantische gele pompoen van Yayoi Kusama, dat ligt te mijmeren aan het einde van een betonnen pier. Het is een van de vele kunstwerken die deel uit zijn gaan maken van het landschap van Naoshima.

Een vrolijk kunstwerk vanNiki de Saint Phalle
Een vrolijk kunstwerk van Niki de Saint Phalle.
Roger Walch, Flickr

Is overnachten in het Benesse House een beetje te kostbaar, dan zijn er een aantal goedkopere opties, zoals Naoshima Tsutsujiso Lodge. De yurts, campers en huisjes liggen aan het strand, zodat je na een dagje kunst kijken in slaap valt op het geluid van de golven. Het eiland telt verder nog een aantal kleine minshuku (pensions), zoals Guesthouse Oomiyake.

Vanaf Kyoto en Osaka is het een uur per hogesnelheidstrein naar havenplaatsen Uno of Takamatsu, waar je de veerboot neemt naar Naoshima. Om de musea en kunstwerken, verspreid over het hele eiland, te bekijken kun je het beste de bus nemen, of een fiets huren in Myanoura of Honmura.