De oude nederzetting van de Nabateeërs kent nog een nakomeling die vijf kilometer ten noorden ligt en daardoor onbekend is bij veel reizigers. Dat is zonde, want ze is net als haar grote zus een archeologisch wonder. Daarbij zindert door de straten een stilte die ongekend is in Petra, aangezien je de plek meestal voor jezelf hebt. Ook is het lekker koel, want de stad ligt ingesloten tussen enorme rotskliffen die elk straaltje zon ervan weerhouden haar licht op de het oord te laten schijnen. Haar tweede naam. Siq al-Barid, betekent dan ook ‘koude kloof’.

Archeologen vermoeden dat Little Petra werd gebruikt als gastenverblijf voor de handelaren die Petra bezochten. Verken de steegjes die ooit gonsden van het leven, betreed de open ruimte die ooit een tempel was, ga zitten op de banken in de triclinia (formele eetzalen uit de tijd van de Romeinen) en beklim de trappen naar het Painted House – waar zich één van de enige overgebleven geschilderde interieurs bevindt van de Nabateeërs.

This is an image
Danita Delimont/Getty Images

Tip: Als je flexibel bent en op zoek naar een unieke ervaring, bezoek je Jordanië op 23 juli. Dan wordt Little Petra omgebouwd tot concertzaal voor een optreden van de Italiaanse jazzmuzikant Luca Aquino samen met het Jordaans Nationaal Orkest. Aquino is gefascineerd door de plek dankzij zijn voorliefde voor de akoestiek op archeologische locaties, we kunnen er dus op rekenen dat zijn jazzy geluiden op deze plek uniek zullen klinken.

Lees hier meer over de festiviteiten.