Grenzeloos fietsen in Oostenrijk: naar Italië en Slovenië

Van warme Alpenmeren gelegen tussen ruwe rotsformaties tot levendige stadjes en dromerige dorpen. Ontdek grensoverschrijdende fietstochten in het zuiden van Oostenrijk.

Door Redactie
Fietsers rusten uit bij een meer langs het Draupad.
Fietsers rusten uit bij een meer langs het Draupad.
Foto door Martin Jordan, Region Villach Tourismus

Vanuit de Oostenrijkse vakantieregio Villach - Faaker See - Ossiacher See, gelegen in het meest zuidelijke puntje van het land, maak je schitterende grensoverschrijdende fietstochten naar de buurlanden Italië en Slovenië. Over het 366 kilometer lange Drau-fietspad fiets je van de Dolomieten naar het Karpatenbekken, langs heldere meren en majestueuze bergen.

Fietsroute met vijf sterren

Deze route langs de zuidelijke spoorlijn loopt door waanzinnige natuurgebieden, langs beken en de Draurivieren, en werd als eerste e-bike-fietsroute van Europa met 5 sterren bekroond door de ADFC.

De Drauradweg.
Foto door Franz Gerdl - Region Villach Tourismus

Ontdek het culturele stadje Spittal, de landschapstuinen van het Rosental en de levendige stad Villach. Het landschap aan de zuidkant van de Alpen is bijna te mooi om waar te zijn. Strandcafés nodigen uit om even af te stappen. En wat dacht je van een verkwikkende duik in het water? De regio staat bekend om zijn fijne zwemmeren, met temperaturen tot wel 28 graden. Wanneer je pauzeert zijn de fietsen in goede handen bij de zogenaamde fietsbutler.

De grens over

Ook een fietsuitstapje naar de zuidelijke buurlanden is leuk, zoals de tocht van de Ossiacher See naar de Italiaanse grensplaats Tarvisio. De meeste routes kunnen comfortabel worden ingekort met de fietsbus of boot.

Een familie op de bekroonde Drauradweg.
Foto door Michael Stabentheiner - Region Villach Tourismus

De etappes vanaf Villach, over de grens naar het schilderachtige Val Canale, zijn populair als etappe van een halve of hele dag. Veel Karinthiërs fietsen naar de kleine gemeente Venzone waar het Canale del Ferro begint. Zodra je in Tarvisio bent aangekomen, heb je het moeilijkste deel van de route gehad. Daarna ga je bijna alleen nog bergaf door een indrukwekkend grensgebied waar vroeger om gevochten werd. Op veel plaatsen zijn de frontlinies nog te zien.

Na een welverdiende pauze in Venzone, officieel een van de mooiste plaatsen van Italië, kun je in de Micotratrein – met een eigen fietswagon – stappen en je comfortabel terug laten rijden naar Villach.

Gratis fietsdiensten met de 'Erlebnis CARD'

Met de Erlebnis CARD van de regio Villach zijn diensten als de fietsbutler, fietstochten onder leiding van een gids, trailworkshops en de fietsbussen naar Italië, Spittal a/d Drau en naar het Rosental helemaal gratis. De 'Erlebnis CARD' voor gasten is gratis verkrijgbaar bij alle deelnemende gastheren en -vrouwen.

Zon, heldere meren, indrukwekkende bergen, frisse berglucht, heerlijk eten en gastvrije mensen. Ontdek Karinthië, de zuidelijkste regio van Oostenrijk >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Karinthië
5x Te gekke outdooractiviteiten in het zuiden van Oostenrijk
Karinthië
Ontdek de zuidelijkste en zonnigste regio van Oostenrijk
Karinthië
Zwemmen tussen de Alpen in Zuid-Oostenrijk
Karinthië
Bergavonturen tussen de Alpen en de Adriatische Zee
Karinthië
Keizerlijk dineren in Zuid-Oostenrijk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.