Tien jaar geleden ontwierp een Kroatische architect een zeventig meter lang instrument aan de zee dat het ritme van de golven verandert in werkelijke muziek, het zeeorgel.

This is an image
Ben Snooks, Flickr

Smalle kanalen die uitgehouwen zijn uit de marmeren trappen aan het water sluiten aan op 35 orgelpijpen, elk afgestemd op verschillende muzikale akkoorden. Zodra de golven tegen de trappen slaan, duwen ze lucht in de pijpen. Die lucht komt via fluitgaten aan de oppervlakte weer naar boven als een harmonieus en willekeurig muziekstuk. Iedere dag en zelfs ieder moment van iedere dag zal de muziek compleet anders klinken.

Het zeeorgel, ofwel de Morske orgulje, is een knap staaltje architectuur dat de drieduizend jaar oude kuststad Zadar weer nieuw leven heeft ingeblazen. Omdat de oude stad bijna volledig werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog zijn veel oude monumenten verloren gegaan. Na jaren van herbouwen werd de beroemde architect Nikola Bašić ingezet om weer wat plezier terug te brengen naar de kust.

This is an image
tzejen, Flickr

In San Francisco bevindt zich een vergelijkbare constructie genaamd de Wave Organ, maar de Morske Orgulje blijft ongeëvenaard in haar ontwerp en complexiteit.

Benieuwd hoe het klinkt? Luister naar dit geluidsfragment. Sluit je ogen en luister naar muzieknummers zoals je ze nog nooit hebt gehoord: een compleet uniek muziekspel gevormd door de beweging van de zee op dat exacte moment.