Laos: de must do’s en see’s in Luang Prabang

Verstopt tussen de bergen ligt het plaatsje Luang Prabang. Op de lijst van Unesco’s werelderfgoed én een geliefde reisbestemming. Wat mag je echt niet missen in deze stad in Laos?

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET
Foto door Getty Images

Wanneer je door de straten van Luang Prabang in Laos loopt, kom je een kleurrijke mix tegen van traditionele, houten huizen en rijkversierde tempels, maar zie je ook de invloed van de koloniale tijd terug in de stenen gebouwen met balkons uit de Franse architectuur. Luang Prabang, ligt op een schiereiland tussen de Nam Khan en de Mekong rivier en wordt omcirkeld door een groen berglandschap.

De dagen in Luang Prabang beginnen vroeg, heel vroeg. Bij zonsopkomst lopen de boeddhistische monniken in een rij door de straten, gehuld in oranje gewaden, met een mandje over hun schouder. Het is onderdeel van een eeuwenoude traditie waarbij de lokale bevolking voedsel, voornamelijk rijst, uitdeelt aan de monniken. Elke dag bij zonsopkomst herhaalt dit ritueel zich, waar je ook als reiziger aan kunt deelnemen door voedsel aan te bieden.

Foto door Thierry Leclerc, Flickr

Met de tientallen tempels die de stad rijk is, staat Luang Prabang ook wel bekend als het boeddhistische centrum van Laos. Bezoek Wat Xieng Thong, ook wel de Tempel van de Gouden Stad genoemd, gebouwd in de 16de eeuw maar in de jaren ’60 van de vorige eeuw gerestaureerd. Daarbij is de oorspronkelijke stijl behouden gebleven. Het Royal Palace Museum is een voormalig koninklijk paleis dat is omgetoverd tot een museum over de geschiedenis van de streek. 

Verken ook de regio net buiten de historische binnenstad van Luang Prabang dat aan alle kanten omgeven is door bergen en hike naar de Mount Phousi. Beklim de 350 traptreden die je al zigzaggend naar de top van de berg brengen en geniet van het 360°-uitzicht over het groene berglandschap en de stad met haar vele tempels. Aan het einde van de middag is het druk op de top; iedereen wil de zon zien ondergaan vanaf 150 meter hoogte. Een magische afsluiting van een dag in deze tussen de bergen verborgen parel van Laos.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
20x de mooiste boeddhistische tempels ter wereld
Laos
Het geheim van Laos
Fotografie
Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa
Reizen
Reis door de geschiedenis op deze archeologische vindplaatsen
Fotografie
Verstilde foto’s van een mystiek ‘maanland'

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.