Beste periode

Kom begin november, als de inwoners Allerheiligen (Día de los Muertos) vieren en de doden op kerkhoven gedenken met muziek, verhalen en wellicht een slok tequila. Net als met Halloween verkleden kinderen zich als skeletten en halen snoep op: schedeltjes van suiker. Het vierdaagse festival in San Miguel de Allende toont installaties van grote schedels in straten en op kerkhoven; ook zijn er rondlei-dingen over begraafplaatsen. Guanajuato bruist van de straatartiesten en schilderingen van zaagsel en zand op de met keitjes geplaveide straten. Wie het nóg morbider wil, vindt in Guanajuato een museum met honderd natuurlijke mummies in moderne plastic kisten; ze werden tussen 1865 en 1989 na invoering van een grafbelasting opgegraven. (Een dode werd niet herbegraven als de familie geen geld bleek te hebben.)

Eten en drinken

In La Posadita in San Miguel de Allende eet je op het dakterras met uitzicht op de parroquia (de parochiekerk). Op het menu: traditionele schotels, aan tafel bereide guacamole en veel margarita’s (proef die met tamarinde). In het weekend is er posole, een stoofschotel met kip, varkensvlees, geweekte maïs en rode peper. In Querétaro serveert familierestaurant María y su Bici de Oaxacaanse keuken, met twaalf mole-schotels. De bar biedt cocktails (op basis van mescal), afgetopt met krokante krekels.

Overnachten

La Casa de la Marquesa in Querétaro roept met z’n gewelfde plafonds, marmertrappen en live klassiekemuziek in de lounge de koloniale negentiende eeuw op. Vanaf $140. Boven San Miguel de Allende kijkt de Casa de la Cuesta uit over de imposante kathedraal en het dorre land in de verte. De kleurrijke kamers zijn versierd met werk van lokale kunstenaars. Het hotel biedt rondleidingen door de omgeving en lessen in pottenbakken of Mexicaans koken. Vanaf $165, inclusief ontbijt.

Lezen

Rode rozen en tortilla’s van Laura Esquivel is een receptenrijk liefdesverhaal dat speelttijdens de Mexicaanse revolutie. Sciencefictionauteur Ray Bradbury schreef Mummies of Guanajuato na een bezoek aan de catacomben vol mummies.

This is an image