Honderd jaar oude fruitcake die op Antarctica werd gevonden is ‘bijna’ eetbaar

De Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott nam de cake waarschijnlijk mee naar Antarctica, waar die in ‘uitstekende staat’ bewaard bleef.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:12 CET
01-ancient-fruitcake
Foto door Antarctic Heritage Trust

Een fruitcake, een Britse cakesoort die bekendstaat om zijn stevigheid, heeft het een eeuw volgehouden op de koudste, winderigste en droogste plek op aarde.

Conservatoren bij de in Nieuw-Zeeland gevestigde Antarctic Heritage Trust vonden de honderd jaar oude lekkernij in het oudste gebouw van Antarctica, een hut op Kaap Adare. 

De fruitcake, die verpakt zit in papier en een vergaan tinnen blik, is in “uitstekende staat,” laat de trust weten. Hij ziet er bijna eetbaar uit en ruikt ook zo.

De Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott nam de cake, die werd gemaakt door de Britse koekjesfabrikant Huntley & Palmers, waarschijnlijk mee naar Antarctica tijdens de Terra Nova-expeditie in de periode 1910 - 1913.

De noordgroep van de expeditie schuilde in de hut op Kaap Adare, die in 1899 was gebouwd door het team van de Noor Carsten Borchgrevink - en liet de fruitcake achter. Een team is sinds 2016 bezig met het opgraven van voorwerpen uit de hut.

“Fruitcake was toen populair in de Engelse samenleving, en dat is het vandaag de dag nog,” stelt conservation manager voor voorwerpen bij de trust Lizzie Meek in een e-mail.

“Als je op Antarctica verblijft en werkt, heb je vaak trek in vet, zoet voedsel. Dan zit je goed met fruitcake. En bovendien is het heerlijk bij een kopje thee.”

De dagen van de durfal

Scott en zijn vier personen tellende team bereikten de Zuidpool in 1912, maar alle vijf de mannen stierven op de terugreis naar het basiskamp voor hun expeditie, de hut op Terra Nova op Kaap Evans. 

Conservatoren van de Heritage Trust hebben de vijftien meter lange hut op Terra Nova, indertijd het grootste gebouw op Antarctica, gerestaureerd. Daarnaast restaureerden ze verschillende andere verplaatsbare hutten, zodat die er weer net zo uitzien als een eeuw geleden.

Na de restauratie van de voorwerpen uit de hutten, inclusief de fruitcake, brengen de conservatoren de spullen terug op hun oorspronkelijke plek in de hutten.

Door dat te doen, vertelde hoofdconservator Gordon Macdonald in 2015, komen er mogelijk meer bezoekers naar Antarctica, wat een groeiende toeristenbestemming is. 

De hutten, zo zei hij, “helpen ook om de verhalen over de ontdekkingsreizen en waaghalzerij kracht bij te zetten, en kunnen een inspiratie zijn voor toekomstige generaties.”

Christine Dell'Amore is auteur van het boek South Pole.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Hoe onderzoekers op de Zuidpool de afzondering overleefden
Milieu
De Ganges is vanaf nu een persoon
Milieu
Uniek: bodemsoorten op Antarctica zonder enige vorm van leven
Milieu
Antwoorden op botanische raadsel kunnen opwarmende aarde helpen
Milieu
We hebben een nieuwe oceaan – kun jij ze alle vijf opnoemen?

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.