Orkaan Maria heeft Puerto Rico “totaal vernietigd” volgens een fotograaf die exclusieve foto’s van het eiland nam op vrijdag en zaterdag.

De in San Juan gevestigde Dennis Manuel Rivera legde de schade vast van grote overstromingen in de kustgebieden en van de wind die daken van huizen blies en ze vulde met zand.

Overstroming in de kuststad Loiza aan de noordkust van Puerto Rico is te zien in deze serie van fotos gemaakt op 22 en 23 september 2017

Inwoners van Puerto Rico zijn gewend aan zware stormen, zegt de 28-jarige Rivera, die daar al zijn hele leven woont. Maar met Maria, zegt hij, “heb ik dingen gezien die ik nog nooit van mijn leven had meegemaakt.” Waar eerst groen was, ziet hij nu modderige rivieren; het beeld van het eiland zoals hij het kende is compleet veranderd.

Rivera sprak met National Geographic op een tankstation, opmerkend dat wachten op brandstof langer dan zes uur kan duren en dat er geen mobiele telefoon bereik is buiten de stad.

De vader van de fotograaf zwaait naar zijn zoon die vliegend het spoort van orkaan Maria volgt Communicatie op het eiland werd ernstig belemmerd als gevolg van de orkaan
De vader van de fotograaf zwaait naar zijn zoon die vliegend het spoort van orkaan Maria volgt. Communicatie op het eiland werd ernstig belemmerd als gevolg van de orkaan.
Dennis Manuel Rivera

Hij kon tot zondag niet naar zijn ouders in hun woonplaats Toa Alta toe, zo’n 29 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad. Wel kon hij zaterdag naar zijn vader zwaaien, hangend vanuit een helikopter die bestuurd werd door een vriend.

Op het moment dat inwoners de gevolgen van de storm bestreden, leek het erop dat de Guajataca Dam in het noordwesten van het eiland aan het verzakken was en dreigde in te storten aan het eind van de week. Dit zorgde voor een evacuatie van 70.000 mensen in de regio, hoewel een lokale burgemeester die berekening in twijfel trok.

De dam bleef staan tot zondagavond, maar een ambtenaar waarschuwde volgende we Washington Post: “het kan ieder moment instorten.”

Maria volgde na twee andere verwoestende Atlantische orkanen: Harvey en Irma. Waarom is het orkaanseizoen van 2017 zo rampzalig? Omdat de atmosferische omstandigheden geschikt waren voor orkanen en de temperatuur van het wateroppervlak warmer waren dan gewoonlijk.

Rivera vertelt dat voorraden langzamerhand naar Puerto Rico – grondgebied van de Verenigde Staten – komen via vliegtuigen en schepen, maar dat hij voornamelijk bezorgd is voor de inwoners van het berggebied. Vanuit de lucht werd duidelijk dat de wegen onbegaanbaar zijn en dat het dagen kan duren voordat deze mensen hulp krijgen.

Van de 3,4 miljoen inwoners van Puerto Rico, “is er geen enkele persoon op het eiland niet aangedaan.” Zegt Rivera.