Meisjesogen coreopsis tinctoria is een veelvoorkomende bloem in NoordAmerika Onder uvlicht gefotografeerd komen de pigmenten pas echt tot leven
Dit verhaal verschijnt in de oktober editie van National Geographic magazine.

Stap één voor fotograaf Craig Burrows is de keuze van een bloem. Hij gaat op zoek in een park of tussen de tegels van het trottoir. Heeft hij een waardige kandidaat gevonden, zonder beschadiging en met een complexe textuur, dan neemt hij de bloem mee naar huis. Vindt hij er geen, dan kweekt hij er desnoods zelf een in zijn eigen tuin.

Burrows woont bij Los Angeles, waar diverse planten goed gedijen. Sinds 2014 fotografeert hij bloemen met uv-fluorescentietechniek, waarmee de spectaculaire kleuren die de bloem in uv-licht uitstraalt, zichtbaar worden. Het resultaat zijn kleuren die je eerder verwacht op een andere planeet.

De mirte Myrtus communis zie je normaal makkelijk over het hoofd De pigmenten in de helmknoppen van de witte bloemen ogen onder uvlicht juist erg bont

Madeliefjes en zonnebloemen hebben een bijzondere fluorescerende gloed, hun pigment licht op in levendige kleuren. Veel bloemen komen zo in een heel ander licht te staan.

Tijdens het fotograferen met deze uv-techniek moet het bijna volmaakt donker zijn, en de planten moeten perfect stil liggen. Bloemen kunnen niet wegrennen van de camera, maar bij een sluitertijd van twintig seconden kunnen ze verschuiven, gaan hangen of verdraaien.

Burrows houdt de hele belichtingsperiode zijn adem in: elk zuchtje adem, elk bewegend stofje kan op de foto leiden tot bewegingsonscherpte of afleidende deeltjes. Het resultaat is een serie fraaie lichtgevende botanische portretten.

‘Het is niet zo dat ik zelf iets bijzonders creëer,’ zegt Burrows. ‘Ik vind iets wat overal voor het oprapen ligt en laat het van een kant zien die mensen nog niet eerder zagen. Vaak zonder dat we er erg in hebben, bevinden de interessantste dingen zich vlak onder onze neus.’

Bekijk meer werk van Craig Burrows op zijn website en volg hem op Instagram.