Foto's tonen onzichtbare gloed van bloemen

Het gebruik van uv-licht in een doka geeft gewone bloemen een buitengewone gloed.

Door Daniel Stone
foto's van Craig P. Burrows
Gepubliceerd 2 mrt. 2018 15:13 CET
Dit verhaal verschijnt in de oktober editie van National Geographic magazine.

Stap één voor fotograaf Craig Burrows is de keuze van een bloem. Hij gaat op zoek in een park of tussen de tegels van het trottoir. Heeft hij een waardige kandidaat gevonden, zonder beschadiging en met een complexe textuur, dan neemt hij de bloem mee naar huis. Vindt hij er geen, dan kweekt hij er desnoods zelf een in zijn eigen tuin.

Burrows woont bij Los Angeles, waar diverse planten goed gedijen. Sinds 2014 fotografeert hij bloemen met uv-fluorescentietechniek, waarmee de spectaculaire kleuren die de bloem in uv-licht uitstraalt, zichtbaar worden. Het resultaat zijn kleuren die je eerder verwacht op een andere planeet.

 

Madeliefjes en zonnebloemen hebben een bijzondere fluorescerende gloed, hun pigment licht op in levendige kleuren. Veel bloemen komen zo in een heel ander licht te staan.

Tijdens het fotograferen met deze uv-techniek moet het bijna volmaakt donker zijn, en de planten moeten perfect stil liggen. Bloemen kunnen niet wegrennen van de camera, maar bij een sluitertijd van twintig seconden kunnen ze verschuiven, gaan hangen of verdraaien. 

Burrows houdt de hele belichtingsperiode zijn adem in: elk zuchtje adem, elk bewegend stofje kan op de foto leiden tot bewegingsonscherpte of afleidende deeltjes. Het resultaat is een serie fraaie lichtgevende botanische portretten.

‘Het is niet zo dat ik zelf iets bijzonders creëer,’ zegt Burrows. ‘Ik vind iets wat overal voor het oprapen ligt en laat het van een kant zien die mensen nog niet eerder zagen. Vaak zonder dat we er erg in hebben, bevinden de interessantste dingen zich vlak onder onze neus.’ 

Bekijk meer werk van Craig Burrows op zijn website en volg hem op Instagram.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Milieu
De explosieve strijd voor een Iraaks nationaal park
Milieu
Geheimzinnige commune nam het op tegen Franse staat
Milieu
Portretten van moed en hoop na Harvey
Milieu
Een onzekere toekomst aan de oevers van het verdwijnende Afrikaanse meer
Milieu
Kweken van grootste en meest stinkende bloem is herculestaak

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.