Spannend is het zeker voor de opvarenden, als er bij Kustwacht Caribisch Gebied een noodmelding van een trimaran binnenkomt. De boot is snel aan het zinken en de passagiers zijn in levensgevaar. Het gaat om twee Australische mannen die een dag eerder uit Curaçao zijn vertrokken. Ze willen naar het Panama-kanaal varen: een gevaarlijke onderneming voor ongetrainde zeilers. In dit gebied kan het weer namelijk plotseling omslaan.

youtube iconView full post on Youtube

Aangezien de boot al is begonnen met zinken, moet de Kustwacht snel handelen om de passagiers veilig te evacueren. Een Dash-8 vliegtuig dat al op een reguliere patrouillevlucht is, haast zich naar de locatie om poolshoogte te nemen. In zo’n situatie telt elke minuut, weet ervaren sensor operator Ax Verheij. “Bij Search & Rescue is tijd zeer belangrijk. Hoe sneller we daar kunnen zijn, hoe beter.” Ax beheert de camera’s en communicatiemiddelen aan boord van de Dash-8 en communiceert met andere boten en het rescue centre. Hij is de ogen en oren van het kustwachtteam.

Wanneer het Dash-8 vliegtuig op locatie aankomt, is de trimaran al deels onder water en zijn de mannen wanhopig aan het zwaaien. Bekijk hier hoe deze spannende reddingsmissie eraan toeging.

de kustwacht wordt opgeroepen voor diverse missies van reddingsacties tot het onderscheppen van drugstransport
De kustwacht wordt opgeroepen voor diverse missies: van reddingsacties tot het onderscheppen van drugstransport.
National Geographic

Spannende missies op het water

Kustwacht Caribisch Gebied zorgt voor de veiligheid op de wateren rond Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland. Zij worden opgeroepen voor verschillende missies: van het redden van toeristen in nood tot het onderscheppen van drugstransporten op zee en het opvangen van immigranten.

Dit belangrijke en gevaarlijke werk wordt gedaan door een team van betrokken professionals. Met behulp van schepen, vliegtuigen en helikopters staan zijn garant voor de veiligheid op de Caribische Zee. Hierbij worden ze ondersteund door de Koninklijke Marine.

Nieuwsgierig geworden? Je kijkt vanaf 12 februari 2023, elke zondag om 21:00, naar de avonturen van de mannen en vrouwen van de Kustwacht in National Geographic's Kustwacht Caribisch Nederland.

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Nu.nl