ax verheij operator sar dash
Ax Verheij - Operator SAR Dash
National Geographic

Naam: Ax Verheij

Werkzaam als: Sensor operator op Dash-8 vliegtuig

Over Ax: Ax Verheij woont al sinds jongs af aan op Curaçao en voelt zich daar dan ook erg thuis. In 2011 begon hij bij de Kustwacht Caribisch gebied. Zijn huidige taken zijn het bedienen van de radar, de FLIR (forward looking infrared) en het helpen bij Search en Rescue gevallen.

preview for Seizoen 2 van Kustwacht Caribisch Gebied

Een aantal maanden geleden is National Geographic begonnen met jullie dagelijkse werkzaamheden te volgen. Hoe was het om ineens gevolgd te worden door een cameraploeg?

Aanvankelijk werd ik benanderd door de communicatieverantwoordelijke bij de Kustwacht van het Caribisch gebied. In het begin vond ik het best spannend, ik vind het heel interessant om over mijn werk te kunnen praten, maar ik had niet verwacht dat ik dat ooit op camera zou moeten doen. Na een tijdje werd het eigenlijk steeds makkelijker en tegen het einde voelde het heel natuurlijk aan om mijn verhaal te doen voor de camera.

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou?

Geen enkele dag is echt hetzelfde, maar wat wel elke dag zo is, is dat we lange dagen in de lucht maken. Het is dus belangrijk dat we goede voeding hebben voor aan boord, al helemaal als we zo'n 6 tot 8 uur in de lucht zijn. Daarna controleer ik het vliegtuig en briefen we elkaar voordat we op patrouille gaan. Dan bepalen we waar we naartoe gaan: is er een drugsboot gesignaleerd, een search and rescue nodig. Elke dag is anders; het kan gebeuren dat je 5 uur lang helemaal niets hebt, en dan het laatste uur een search and rescue operatie moet uitvoeren. Je shift kan dus ineens een stuk langer duren dan dat je had ingecalculeerd. Het is belangrijk om flexibel te blijven.

“Het voelt goed om drugs te onderscheppen, maar mensen redden voelt beter.”

Heeft het uitbreken van het coronavirus grote impact gehad op je werkzaamheden? Zo ja, op welke manier?

Het heeft voornamelijk invloed gehad op de praktische zaken rondom mijn werk. Voorheen droegen we natuurlijk geen mondkapjes en waren we ook nog niet gevaccineerd. Sinds het uitbreken van COVID-19 moeten we ons ook aan dat soort maatregelen houden. Dat is niet altijd heel prettig als je moet communiceren door een headset, maar het is niet anders. Daarnaast is het type werk dat we doen ook wel een beetje veranderd. Zo was het eiland Klein Curaçao een plek waar veel feestjes worden gevierd. Tijdens de lockdown werden deze feestjes ineens illegaal, waardoor we dus moesten ingrijpen met een metal shark team om mensen te beboeten.

In de serie zien we dat je veel impactvolle situaties meemaakt op je werk. Hoe geef je deze een plekje?

Ik heb wel mijn fair share aan moeilijke dagen gehad op het werk. Zo zie je in de serie dat we op een gegeven moment een boot met lichamen aantreffen, dat is natuurlijk shockerend. Voorheen werkte ik veel op boten en dan maak je vaker van dat soort dingen mee, of dat je bijvoorbeeld lichamen uit het water moet halen. Het is niet altijd makkelijk, maar het is wel een belangrijk onderdeel van mijn werk. Het levertsoms moeilijke situaties op, maar als we ergens mee blijven zitten zijn er vanuit de Kustwacht instanties en hulpbronnen om erover te kunnen praten.

Wat zijn volgens jou de belangrijke eigenschappen die je moet hebben ontwikkeld om jouw werk succesvol te kunnen uitvoeren?

Heel veel geduld hebben. Soms vlieg je uren achter elkaar zonder dat er iets gebeurt, of moet je urenlang een boot volgen zonder actie te kunnen ondernemen. Het voortdurend herhalen van dezelfde handeling voordat je een interceptie kunt uitvoeren vereist het nodige geduld. Daarnaast is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat: je bent getraind voor noodgevallen, dus je moet voorbereid zijn op alles: mentaal sterk zijn is heel belangrijk.

Je hebt het programma zelf ook al kunnen bekijken. Wat is jouw favoriete scène uit de nieuwe docu-serie?

Ik heb er verschillende, eigenlijk al vanaf de eerste aflevering. Daar zie je dat we die grote drugsvangst doen. De beelden zien er heel indrukwekkend uit. Daarnaast is er in de derde aflevering een moment waarin we opvarenden vinden die zich al 3 dagen op zee bevonden met een kapotte motor. Dat was een heel bijzonder moment, want het is lang niet altijd eenvoudig om dit soort gevallen te vinden.

Wat hoop je dat mensen meenemen na het kijken van het programma?

Ik hoop dat ze een goed beeld krijgen van wat de kustwacht doet. We hebben veel te maken met drugsvangst, maar ook met humanitaire zaken zoals het opvangen van ongedocumenteerde immigranten. Ik hoop dat de mensen een goed beeld krijgen van het feit dat we ons ook met dat soort crises bezighouden, en dat we de mensen die eventueel geïnteresseerd zijn om bij de Kustwacht te komen werken kunnen inspireren om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.