Reiswijzer: Noordereiland, Nieuw-Zeeland

Filmfans kunnen de vele locaties op het Noordereiland verkennen. Wie minder tijd heeft, vindt in en rond Wellington decors, filmparafernalia en een kijkje achter de schermen van de lokale droomfabriek.

Door Carrie Miller
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:58 CET
Foto door Robin Bush/Getty Images

Naar het theater

Wellington heeft een levendig en goed te belopen centrum. Het Embassy Theatre aan de Courtenay Place heeft de nodige wereldpremières beleefd; achter de eenvoudige façade verbergt dit gebouw uit 1924 marmeren trappen en spiegelzalen uit een voorbije tijd.

Vlakbij staat het sierlijke Opera House dat in Peter Jacksons remake van King Kong (2005) dienst deed als New Yorks vaudevilletheater. In het zuidoosten van de stad, op het Miramar-schiereiland, staat de Roxy Cinema, een art deco-juweeltje dat de romantiek van het bioscoopbezoek in ere wil herstellen. 

Even verderop zijn er rondleidingen, decorstukken en souvenirs in de Weta Cave, op het terrein van de met vijf Oscars Waitakere Ranges bekroonde en mede door Jackson opgerichte Weta Workshop. Het atelier voor poppen en kostuums werkt samen met de special effects-afdeling Weta Digital. Hier worden ook lezingen en signeersessies door creatives en technici gegeven. 

Eten en drinken

Filmprofessionals komen in de Matterhorn (motto: ‘Eat Drink Music’), nabij de Opera van Wellington, en in Fidel’s, een niet al te respectabel café, ook in de Cuba Street.
In Matamata trekt het aparte Workman’s Café zowel lokale gasten als Hobbitfans; met koffie, brunch en levendige avondbar.

Het stijlvolle hotel Chateau Tongariro, de grootvader onder de Nieuw-Zeelandse hotels, in het historische Whakapapa Village.
Foto door Melissa MacGill

Hobbitwereld

Op een uur van Wellington ligt Fernside, een van Nieuw-Zeelands oudste parken, dat in Jacksons filmreeks The Lord of the Rings voor het bosrijke Lothlórien stond. Het kan alleen per filmtour worden bezocht, maar iedereen kan een van de drie kamers in het parkhotel Gatehouse boeken.
Ook bij Wellington ligt het inheemse bos van rime- en zuidelijke ratabomen, in het Kaitoke Regional Park (Rivendel in Midden-aarde). Door kloven vol varens stroomt hier de rivier de Hutt, of de prachtige Anduin in Tolkiens trilogie.

Lezen

Het The Lord of the Rings Location Guide-book, met veel weetjes over Midden-aarde en GPS-coördinaten, heeft auteur Ian Brodie uit Matamata tot cultheld gemaakt.

Atlas

Dramatische decors: méér films...

Het landschap van het Noordereiland is geknipt voor de film: in The Piano (1993), van de Nieuw-Zeelandse Jane Campion, is Karekare te zien, een zwart surfstrand in de Waitakere Ranges. Andrew Adamson toverde het nabije Woodhill Forest om in het kamp van de heks in de Narnia-hit The Lion, the Witch, and the Wardrobe (2005). En in The Last Samurai (2003) speelde de vulkaan Taranaki, aan de westkust, de Japanse berg Fuji. 

Deze reiswijzer hoort bij het verhaal over het filmische decor van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland en dat je hier kunt lezen.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Nieuw-Zeeland
Met stijl door Nieuw-Zeeland reizen
Nieuw-Zeeland
Reizen naar Nieuw-Zeeland: 5 praktische vragen
De wereld volgens Witte
Welkom in Middle-earth: het decor van Lord of the Rings
De wereld volgens Witte
Kaikoura: Wildlifehoofdstad van Nieuw-Zeeland
De wereld volgens Witte
De magie van de Marlborough Sounds

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.