Naar het theater

Wellington heeft een levendig en goed te belopen centrum. Het Embassy Theatre aan de Courtenay Place heeft de nodige wereldpremières beleefd; achter de eenvoudige façade verbergt dit gebouw uit 1924 marmeren trappen en spiegelzalen uit een voorbije tijd.

Vlakbij staat het sierlijke Opera House dat in Peter Jacksons remake van King Kong (2005) dienst deed als New Yorks vaudevilletheater. In het zuidoosten van de stad, op het Miramar-schiereiland, staat de Roxy Cinema, een art deco-juweeltje dat de romantiek van het bioscoopbezoek in ere wil herstellen.

Even verderop zijn er rondleidingen, decorstukken en souvenirs in de Weta Cave, op het terrein van de met vijf Oscars Waitakere Ranges bekroonde en mede door Jackson opgerichte Weta Workshop. Het atelier voor poppen en kostuums werkt samen met de special effects-afdeling Weta Digital. Hier worden ook lezingen en signeersessies door creatives en technici gegeven.

Eten en drinken

Filmprofessionals komen in de Matterhorn (motto: ‘Eat Drink Music’), nabij de Opera van Wellington, en in Fidel’s, een niet al te respectabel café, ook in de Cuba Street.
In Matamata trekt het aparte Workman’s Café zowel lokale gasten als Hobbitfans; met koffie, brunch en levendige avondbar.

Het stijlvolle hotel Chateau Tongariro de grootvader onder de NieuwZeelandse hotels in het historische Whakapapa Village
Het stijlvolle hotel Chateau Tongariro, de grootvader onder de Nieuw-Zeelandse hotels, in het historische Whakapapa Village.
Melissa MacGill

Hobbitwereld

Op een uur van Wellington ligt Fernside, een van Nieuw-Zeelands oudste parken, dat in Jacksons filmreeks The Lord of the Rings voor het bosrijke Lothlórien stond. Het kan alleen per filmtour worden bezocht, maar iedereen kan een van de drie kamers in het parkhotel Gatehouse boeken.
Ook bij Wellington ligt het inheemse bos van rime- en zuidelijke ratabomen, in het Kaitoke Regional Park (Rivendel in Midden-aarde). Door kloven vol varens stroomt hier de rivier de Hutt, of de prachtige Anduin in Tolkiens trilogie.

Lezen

Het The Lord of the Rings Location Guide-book, met veel weetjes over Midden-aarde en GPS-coördinaten, heeft auteur Ian Brodie uit Matamata tot cultheld gemaakt.

This is an image

Atlas

Dramatische decors: méér films...

Het landschap van het Noordereiland is geknipt voor de film: in The Piano (1993), van de Nieuw-Zeelandse Jane Campion, is Karekare te zien, een zwart surfstrand in de Waitakere Ranges. Andrew Adamson toverde het nabije Woodhill Forest om in het kamp van de heks in de Narnia-hit The Lion, the Witch, and the Wardrobe (2005). En in The Last Samurai (2003) speelde de vulkaan Taranaki, aan de westkust, de Japanse berg Fuji.

Deze reiswijzer hoort bij het verhaal over het filmische decor van het Nieuw-Zeelandse Noordereiland en dat je hier kunt lezen.