Dramatische bergen, hoge gletsjers, ruige natuur en zelfs serene moerassen: Noorwegen is de ideale bestemming om te hiken en dat doen de Noren dan ook graag. Voor die lange wandelingen heb je natuurlijk wel een paar goede schoenen nodig, die niet na een paar tochten al uit elkaar vallen. De Noorse hikeschoenenproducent Alfa zag kansen en verzon een unieke advertentiestunt. In november 2015 ging het bedrijf op zoek naar een avonturier die de schoenen van het merk wil testen door er één jaar lang op te hiken. De producent ontving ruim duizend aanmeldingen. Na de verschillende interviewrondes en een bootcamp te hebben doorstaan, werd de 23-jarige bedrijfskundestudent Andreas Orset uitgekozen. In juni begint hij met zijn nieuwe fulltime baan als ‘eventyreren’, het Noorse woord voor ‘verkenner’.

Andreas plant de eerste kilometers van zijn hike over de Lofoten
Andreas plant de eerste kilometers van zijn hike over de Lofoten.
Johannes Ødegård

Andreas vertelt ons dat hij niet kan wachten om zijn nieuwe baan te starten: ‘Het is een droom die uitkomt. Ik kijk uit naar de stille zonnige dagen en de ijskoude winternachten in mijn nieuwe ‘kantoor’, ofwel tent.’ De fanatieke avonturier is uitgekozen vanwege zijn variërende ervaringen en vaardigheden: hij heeft in Nieuw-Zeeland gewoond, ervaring als cameraman, bij de Noorse leger gezeten, studeert bedrijfskunde en heeft bovenal een voorliefde voor hiken en de natuur. ‘Tijdens het maken van hikes ervaar ik een enorm gevoel van vrijheid. Mijn zorgen verdwijnen als ik in de natuur ben: het is de beste plek om te relaxen en bij te komen. Met dit avontuur krijg ik de kans om mezelf uit te dagen op mentaal en fysiek gebied, iets wat ik graag doe.’

Andreas op de grootste hoogvlakte van Europa Hardangervidda in Noorwegen
Andreas op de grootste hoogvlakte van Europa, Hardangervidda in Noorwegen.
Steinar Salte

Vanaf juni vormt de Noorse natuur de nieuwe werk- en leefplaats van Andreas. Hij weet nog niet precies hoe zijn route er uit gaat zien, maar dat hij veel gaat zien is zeker: ‘Door het maken van meerdere korte hikes, wil ik het hele land verkennen. Zowel de bekende gebieden, bergen en fjorden, als interessante onbekende plekken. Ik ben vooral gek op het noorden van het land: ik denk dat er weinig plekken zijn die een zomerse dag op de Lofoten kunnen overtreffen. Het landschap, vol dramatische bergen en oude vissershutjes, is uitzonderlijk.’

Het grootste deel van zijn tijd brengt hij buiten door. De nachten spendeert hij in tenten, hutjes of een slaapzak onder de sterrenhemel en overdag hiket hij door de Noorse natuur, terwijl hij blogt en fotografeert. Hoewel hij veel alleen zal zijn, is Andreas niet bang om eenzaam te worden. ‘Er zijn twee dingen die ik enorm ga missen: mijn vrienden en mijn zachte bed. Veel mensen, zowel bekenden als onbekenden, willen een periode met mij meewandelen, dus één probleem is al opgelost. Nu hoef ik alleen nog een heel comfortabel reismatje te kopen!’

De verkenner geniet bovenop de Ben Lemond NieuwZeeland van het uitzicht
De verkenner geniet bovenop de Ben Lemond, Nieuw-Zeeland, van het uitzicht.
Tomas Seim

En dan de vraag waar het allemaal om draait: zullen Andrea’s schoenen de één jaar lange hike overleven? De verkenner denkt van wel. ‘Als ik de schoenen goed onderhoud, moet het goed gaan. Mijn eerste Alfa-schoenen heb ik zes jaar geleden gekocht. Ik weet zeker dat als er beter voor had gezorgd, ik ze nu nog had gedragen. Welk paar ik ga uittesten, weet ik nog niet precies. Maar benieuwd ben ik zeker!’

Je kunt Andreas zijn avonturen volgen op zijn Facebookpagina, waarmee hij hoopt zoveel mogelijk mensen te inspireren.

De Lofoten
De Lofoten.
Andreas Orset