Scandinavië wordt vaak gezien als één bestemming, maar elk land binnen dit gebied heeft haar eigen unieke hoogtepunten. Noorwegen onderscheidt zich met een adembenemende verscheidenheid aan natuurschoon – ongerepte fjorden, gletsjers, bossen en het Noorderlicht – die zich perfect lenen voor outdoor- en wandelvakanties. In de steden worden die tijdloze landschappen gecompenseerd met moderne architectuur, hippe uitgaansgelegenheden en hedendaagse kunst.

1. Oslo

Noorwegen is misschien een van de mooiste kunstwerken van Moeder Natuur, maar in Oslo wordt ook het mensgemaakte geëerd. De Noorse hoofdstad kent talloze musea op het gebied van cultuur, geschiedenis en kunst. Het Noorse volksmuseum is een van de grootste openluchtmusea in Europa, met 155 traditionele huizen van over heel Noorwegen en een kerk uit 1200. Het Nationale Operahuis ligt in de haven van Oslo, in een modern gebouw dat uit het water lijkt op te doemen. Het Munch Museum is gewijd aan een van de bekendste Noorse kunstenaars en toont een uitgebreide collectie van zijn werken. De Holmenkollen Ski Jump is zowel een skispringschans als een museum, en doet bovendien effectief dienst als uitkijkplek.

Het Noorse Volksmuseum
Het Noorse Volksmuseum.
Anne-Lise Reinsfelt, Het Noorse volksmuseum

3. Geirangerfjord

De fjorden zijn het handelsmerk van Noorwegen te noemen, maar er kan er maar een de mooiste zijn. De Geirangerfjord verdient volgens velen, waaronder UNESCO, die titel. Een veerpond tussen de dorpen Geiranger en Hellesylt vaart langs de fjord en biedt het beste uitzicht op de omgeving. Machtige watervallen zoals De syv søstrene ('de zeven zusters') en Friaren ('de Vrijer') verfraaien het op zich al indrukwekkende decor van de vijftien kilometer lange fjord – een compacte opsomming van het natuurschoon dat Noorwegen te bieden heeft.

2. Noorderlicht

Het noorden van Noorwegen is een van de beste plekken om het Noorderlicht te aanschouwen. Dit mystieke natuurverschijnsel spreekt tot de verbeelding van velen, en staat dan ook op menig verlanglijstje. De beste mogelijkheid om de aurora borealis te zien is in Noord-Noorwegen (boven de poolcirkel) tussen 21 september en 21 maart. De zichtbaarheid hangt echter af van verschillende omstandigheden, zoals het weer en het magneetveld van de zonnewind. Om de kans te vergroten is het aan te raden een (meerdaagse) tour te boeken met een ervaren gids.

Aurora Borealis oftewel Noorderlicht
Aurora Borealis, oftewel Noorderlicht.
Bogdan Croitoru

4. Trondheim

Ooit de hoofdstad van Noorwegen, maar tegenwoordig de op twee na grootste stad: Trondheim is een wervelende studentenstad met ontelbare hippe eet- en uitgaansgelegenheden. Het is een stad van innovatie, trotse eigenaar van 's werelds eerste fietslift en een Nobelprijswinnaar in 2014, maar ook een stad waar de geschiedenis nog leeft. De Nidaros-kathedraal, gewijd aan de heilige St. Olav, is de grootste en meest noordelijke middeleeuwse kathedraal in Scandinavië.

5. Flåmsbana treintocht

Het Noorse landschap kan op veel manieren ervaren worden, maar deze spoorlijn is een van de spectaculairste ritten langs de fjorden. De treinrit tussen Myrdal en Flåm beslaat slechts twintig kilometer in afstand, maar bijna duizend meter in hoogteverschil. Deze helling maakt de Flåmsbana de steilste treinrit ter wereld. Een treinkaartje kan gecombineerd worden met boot-, fiets- of wandeltochten door het gebied, en aan boord worden huisgemaakte pannenkoeken geserveerd.