Noorwegen: avontuurlijke vakantie in een bijzonder decor

Noorwegen is de perfecte bestemming voor outdoor activiteiten. De Noren houden van ‘Friluftsliv’ - actief bezig zijn in de natuur - en dat kan hier uitstekend!

Door Slogen Mountain, Møre Og Romsdal, Sverre Hjørnevik
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:02 CET

Een actieve vakantie in Noorwegen is dichterbij dan je denkt. Pak vanuit Hirtshals in Denemarken de Fjord Line ferry en bereik snel de Noorse regio’s. Reis bijvoorbeeld naar Langesund in Telemark of via de schitterende kustlijn rechtstreeks naar Stavanger en Bergen in de fjorden. We zetten de tien leukste tips voor je op een rij, zodat de vakantievoorpret alvast kan beginnen.

Romsdalseggen
Foto door Øystein Tveiten

1. Bewandel de Romsdalseggen
Voor de wandeling naar de Romsdalseggen in Fjord Noorwegen kies je zelf de moeilijkheidsgraad, afhankelijk van je conditie en wat je zelf wilt. Alle routes hebben één ding gemeen: op de top sta je 1.222 meter hoog in de lucht en het panorama-uitzicht beneemt zelfs de meest ervaren wandelaars de adem.
 

Lillehammer
Foto door Jørgen Skaug

2. Proef de Olympische sferen in Lillehammer
Wil je voor de afwisseling eens iets van de lokale cultuur opsnuiven? Dan mag je de Olympische stad Lillehammer niet overslaan. Dankzij de Olympische Winterspelen van ’94 werd de stad diep in het geheugen van elke wintersportliefhebber geplant, maar ook in de zomer kun je veel doen in de charmante stad.
 

Foto door Anders Martinsen

3. Geniet van a room with a view… 
Is er een originelere manier om je vakantie te starten dan een nacht door te brengen in een vuurtoren? In de regio Sørlandet in Zuid-Noorwegen kun je kiezen uit drie bijzondere vuurtorens. Spectaculair uitzicht gegarandeerd! Zo dichtbij en tegelijkertijd hoog in de natuur heb je nog nooit overnacht… Welterusten!
 

Gaustatoppen
Foto door Mediateam, Visit Rjukan

4. Ervaar Noorwegen in één oogopslag
Op naar de top van de Gaustatoppen in Telemark: hier kijk je met mooi weer uit over maar liefst een zesde van Noorwegen. Met een hoogte van 1.883 meter torent deze berg ver boven de omgeving uit. Rijd met de auto naar Stavsro en de tocht kan beginnen. Via het goed gemarkeerde traject bereik je de top in ongeveer twee uur.
 

Nationaal Park Hardangervidda
Foto door Thomas Linkel

5. Wandel over de Hardangervidda
Verblijf in Geilo en ga van hieruit op pad in de Hardangervidda: Noord-Europa’s grootste hoogvlakte. Hier vind je ook één van de 10 Iconic Walks, wandelroutes in de regio Fjell & Fjord die je niet mag missen. Ontdek de Noorse veelzijdigheid op en rond de gletsjers, in de bergen en aan de fjorden.
 

Foto door Sverre Hjørnevik, Fjord Norway

6. Ontdek Ålesund vanaf het water
Midden tussen de fjorden en de ‘Alpen’ van Sunnmøre ligt deze prachtige Jugendstilstad. Ålesund is gebouwd op een schiereiland en enkele eilanden en leent zich daarom perfect om per kajak ontdekt te worden. Kajak langs de kleurrijke Art Nouveau havenkade van de stad en laat je verrassen.
 

Besseggen
Foto door Chris Arnesen, visitnorway.com

7. Kom op hoog niveau in Fjell Noorwegen
Een absolute aanrader in Fjell Noorwegen is de Besseggentrail in nationaal park Jotunheimen. Het is een populaire route over een bijzondere bergrichel. Combineer deze tocht met een bezoek aan de indrukwekkende Galdhøpiggen, met 2.469 meter de hoogste berg van Noord-Europa. De top biedt een fantastisch uitzicht.
 

Klimpark Evje - Mineralparken

8. Beleef actie en avontuur in Evje
In het plaatsje Evje in het Setesdal kun je je outdoorhart ophalen. Met de activiteiten die TrollAktiv hier organiseert, ontdek je de rivieren, meren, bossen en de bergen van heel dichtbij. En met de activiteiten in het klimpark vlakbij Evje ga je letterlijk met de voetjes van de vloer.
 

Telemark
Foto door Vidar Askeland

9. Cruise over het Telemarkkanaal
Het 105 kilometer lange Telemarkkanaal is in 1892 aangelegd, maar met zijn achttien sluizen ziet het er nog net zo uit als toen. Boek een arrangement en vaar met een van de nostalgische schepen over dit kanaal. Laat je vanaf het eindpunt met een pendelbus terugbrengen of kies ervoor om de fiets terug te nemen.
 

Rallarvegen
Foto door Terje Rakke, Nordic Life, Fjord Norway

10. Fiets op de Rallarvegen van Fjell naar Fjord
De populaire fietsroute Rallarvegen, vernoemd naar de weg van de spoorarbeiders, moet iedere fietsliefhebber tenminste één keer hebben gereden. De 210 kilometer lange route voert van het bergdorpje Geilo over het plateau van de Hardangervidda bergafwaarts naar Voss of Flåm aan de Aurlandsfjord. Onderweg doorkruis je een uniek landschap.

En tot slot...
Met de outdoorkleding van Bergans of Norway ga je altijd goed voorbereid op pad en worden deze avonturen nog leuker! Bergans of Norway is hét outdoor kledingmerk van Noorwegen en zij weten dan ook als geen ander hoe een betrouwbare uitrusting met design te combineren.

Kijk voor meer informatie op www.visitnorway.nl.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

De wereld volgens Witte
Ontdek de mooiste dagtocht van Nieuw-Zeeland
Reizen
Noorwegen: Ruig en ongerept
Noorwegen
Bijzondere trekkershut in de Noorse wildernis opent zijn deuren
Noorwegen
Bekijk Noorwegen door de ogen van een schaap
Noorwegen
Noorwegen: Het land van ‘Nooit meer slapen’

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.