Een groep Noren wil Finland een cadeau geven ‘waar niemand aan kan tippen’. Zij zijn een campagne gestart om de grens van hun land zo’n 200 meter te verschuiven zodat de top van de Haltiberg op Fins grondgebied komt te liggen. De bergtop zou een geschenk zijn voor hun tamelijk bergloze buurland dat op 6 december 2017 honderd jaar onafhankelijkheid viert. Door de grens op de Haltiberg 150 meter naar het noorden en 200 meter naar het oosten te verplaatsen, krijgt Finland een nieuwe hoogste piek, terwijl Noorwegen slechts 0.015 vierkante kilometer land verliest.

Het idee komt van Bjørn Geirr Harsson: een gepensioneerde overheidslandmeetkundige. ‘Dit cadeau verandert de oppervlakte van zowel Noorwegen of Finland in vierkante kilometer niet,’ vertelt Harsson. ‘Maar het hoogste punt van Finland verschuift daarmee wel van een helling naar een bergtop.’ Met zijn 1.365 meter hoogte haalt Halti niet eens de lijst van de 200 hoogste pieken in Noorwegen, terwijl een lager punt op diezelfde berg, Hálditšohkka, met 1.324 meter het hoogste punt van Finland markeert.

Het gebied in kaart
Het gebied in kaart.
Facebook

De Facebookpagina ‘Halti als verjaardagscadeau’ is warm ontvangen is door de Noren en heeft inmiddels al meer dan 11.000 volgers. ‘Laten we Finland naar nieuwe hoogtes brengen,’ zeggen campagnevoerders op de pagina.

Veertig jaar geleden kreeg Harsson het idee al toen hij over de grens vloog om de zwaartekracht te meten, maar deze zomer besloot hij naar buiten te treden met zijn plan toen hij hoorde dat Finland bezig was met de voorbereidingen voor hun honderdjarige jubileum. Anne Cathrine Frøstrup, hoofd van de Noorse cartografische dienst, noemt het een goed idee. Tegen de Noorse omroep NRK zegt ze: ‘Dit is een perfect cadeau voor een land dat geen hoge berg heeft en waar het hoogste punt niet eens een piek is.’

Aan de Finse kant van de Halitberg
Aan de Finse kant van de Halitberg.
Carsten Frenzl, Flickr

Harsson stuurde deze zomer al een brief naar het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij nog geen antwoord op heeft ontvangen. Hij stuurde ook een brief aan de Noorse gemeente waar de berg ligt. De Facebookpagina werd pas deze maand gelanceerd, waarna het verhaal snel opgepakt werd door media wereldwijd. Of Noorwegen Finland echt naar grotere hoogtes zal brengen is nu afwachten...