1. Vrouwenmarkt in Ibra

Elke woensdag is er in het plaatsje Ibra een hareem, een speciale vrouwensouq. In een overdekte ruimte, die enkel toegankelijk is voor vrouwelijke kopers en verkopers, worden parfums, sjaals, rozenwater, sandalen en handtassen verkocht.

2. Grote Sultan Qaboes-moskee

In Muscat, de hoofdstad van Oman, ligt dit knappe staaltje architectuur. Het is de grootste moskee van het land – er kunnen zo'n 20.000 mensen terecht voor het gebed. De grootste minaret van het gebouw is een indrukwekkende 90 meter hoog en in de gebedszaal hangt een kroonluchter gemaakt van swarovskikristal.

3. Ideale duikbestemming

Prachtige koraalriffen, een divers onderwaterleven en de mogelijkheid tot wrakduiken maken het land tot een geschikte duikbestemming. In het voorjaar zijn er bultrugwalvissen in het gebied en in de zomer heb je er kans om walvishaaien tegen te komen. Het beschermde Daymaniyat Islands Nature Reserve is een paradijs voor duikers, en bij Muscat kan je afdalen naar het scheepswrak Al Munassir.

4. Actief in de bergen

Ook voor de sportieve vakantie biedt Oman een variatie aan mogelijkheden. In het Al Hadjargebergte vind je een afwisselend terrein waarin verschillende routes zijn uitgezet om te wandelen of te mountainbiken. Neem een vlakke route langs oases of een uitdagende klim tot 2000 meter hoogte. Rotsklimmers kunnen kiezen uit ruim 160 geregistreerde routes voor zowel experts als beginners.

5. Schiereiland Musandam

Vanwege de vele fjorden wordt Musandam ook wel het Noorwegen van Arabië genoemd. Maak een tocht per zeilboot om kennis te maken met de honderden dolfijnen die rond het schiereiland zijn te vinden. In het dorp Tawi zijn prehistorische rotsschilderingen te zien van boten, dieren en krijgers.

6. Broedende zeeschildpadden

Met 20.000 zeeschildpadden per jaar die hun eieren op een aantal stranden leggen, is Oman de grootste kraamkamer ter wereld voor deze bedreigde diersoort. Belangrijke nestelgebieden zijn de beschermde natuurgebieden Ras al-Hadd en Ras al Jinz, op ongeveer drie uur rijden van Muscat. Tijdens het broedseizoen kun je met een gids kijken hoe de zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen.

7. De geuren van Dhofar

De zuidelijkste provincie van Oman is Dhofar. De beste wierook ter wereld komt uit deze regio. Vele Omani parfumeren hun kleding met wierook, en het wordt ook gebruikt om de woning lekker te laten ruiken. Bijkomend voordeel is dat de geur van wierook insecten weghoudt. Bezoek kuststad Salalah tijdens het regenseizoen voor het jaarlijkse Khareef Festival.

8. Haven van Sur

Bezoek de werf van Sur om met eigen ogen te zien hoe de Arabische dhows gebouwd worden, traditionele houten zeilschepen. In de havenplaats wordt bovendien dagelijks een vismarkt gehouden. Naast de verkoop vindt ook het schoonmaken van de vis hier plaats en dat is met al die exotische vissoorten een spectaculair gezicht.

9. Authentiek uit eten

Voor de echt traditionele eetervaring ga je naar restaurant Bin Ateeq in Nizwa. Je zit er op de vloer en eet met je handen. De gerechten zijn authentiek, maar nog altijd toegankelijk voor buitenlanders. In Muscat ligt restaurant Ubhar. Hoewel het nog steeds om de traditionele Omaanse keuken gaat, zijn hier meer moderne invloeden te vinden, zowel in het eten als in de aankleding van het restaurant. De toetjes zijn zeker het proberen waard.

10. Slapen in de woestijn

Ten zuiden van Muscat liggen de Sharqiya Sands (voorheen Wahiba Sands), een uitgebreid woestijnlandschap waar nomadische Bedoeïenen leven. Maak een tocht door dit indrukwekkende landschap naar een authentiek woestijnkamp. Beleef de zonsondergang en geniet van een luxe maaltijd met lamsvlees, traditionele liederen bij een kampvuur en de ultieme sterrenhemel.

Ga voor meer informatie naar de website van Visit Oman.