Muscat

Met amper hoogbouw onderscheidt Muscat zich van de hoofdsteden van buurlanden. Dankzij strikte regels omtrent de constructie van nieuwe gebouwen, is de hoofdstad vrijwel volledig gehuld in eenzelfde elegante stijl. Het paleis van de sultan en de grote moskee zijn enkele van de architectonische hoogtepunten in deze havenstad en de chaotische soek is het culturele epicentrum. Ten zuiden van Muscat ligt de Wahiba Sands woestijn, waar verschillende tours worden gehouden.

De moskee van Muscat
De moskee van Muscat.
José Fuste Raga, Corbis, HH

Nizwa

Tot de twaalfde eeuw was Nizwa de hoofdstad van Oman. Forten en ruïnes getuigen van de belangrijke geschiedenis van deze plaats. Omringd door dadelplantages en uitkijkend op het Hajargebergte ligt de 40 meter hoge toren van het Nizwa-fort. Beklim de toren voor een indrukwekkend uitzicht. Bezoek op vrijdagochtend de luidruchtige veemarkt, waar onder meer runderen en geiten verhandeld worden.

Markt in Nizwa
Markt in Nizwa.
Sergio Pitmatitz, Corbis, HH

Ras Al-Jinz

Het meest oostelijke puntje van het Arabische schiereiland is een veilige haven voor de bedreigde groene zeeschildpad. Tienduizenden van de dieren leggen jaarlijks hun eieren op dit strand. Het beschermde schildpaddenreservaat Ras Al-Jinz is alleen toegankelijk in kleine groepen met gidsen om de dieren zo min mogelijk te storen.

Dhofar

Dhofar is qua oppervlakte de grootste provincie van Oman. De regio bestaat uit witte stranden, palmbomen en kleine pastelkleurige huisjes. De relaxte stad Salalah vormt het middelpunt van dit bijna tropische deel van Oman. Tijdens het regenseizoen (juli en augustus) verandert de omgeving in een groen paradijs dat bezoekers trekt uit heel Arabië. Wierrook uit Dhofar wordt door velen beschouwd als de beste ter wereld.