Het is een indrukwekkend uitzicht om te zien, maar het meest bijzonder aan de Bodensee is misschien nog wel de relatie die het waterlichaam heeft met de regio's eromheen. In Vorarlberg, de westelijkste deelstaat van Oostenrijk, kan men zich amper een leven voorstellen zonder het meer. Een bezoek aan deze regio staat dus in feite gelijk aan een bezoek aan de Bodensee. Restaurants serveren vis uit het meer, festivals spelen zich af rond en op het water, en stranden liggen in de zomer vol met zonaanbidders.

De Oostenrijkse kuststrook langs de Bodensee is slechts dertig kilometer lang, maar is vrijwel volledig toegankelijk. Kastanjebomen, bloembedden en grasvelden versieren de promenade, afgewisseld met plekken om te zwemmen en speciale strandbaden. Het milde klimaat en de aangename watertemperatuur maakt de Bodensee een ideale bestemming om te zwemmen, fietsen, wandelen of vissen. 's Zomers stromen deze plekken vol met locals en toeristen die genieten van de strandjes, zowel binnen als buiten Oostenrijk. De Duitse en Zwitserse oevers van de Bodensee zijn simpel te bereiken met de trein, auto, fiets of boot.

This is an image
Dietmar Denger, Vorarlberg Tourismus

Wandelaars kunnen ver van de oevers genieten van het uitzicht over de Bodensee, door een van de bergen in Vorarlberg te beklimmen. Een boottocht geeft de mogelijkheid om het meer vanuit een volledig nieuw perspectief te ervaren. Vanuit de haven in Bregenz worden regelmatige tours aangeboden naar steden in de buurt, zoals het pittoreske Lindau, Friedrichshafen waar het Zeppelinmuseum is te bezoeken, en het bloemeneiland Mainau.

Liefhebbers van kunst en cultuur komen niets te kort dankzij de vele culturele festivals en evenementen die worden gehouden in Vorarlberg, zoals de Bregenzer Festspiele. Elke zomer wordt hierbij een grote operavoorstelling opgevoerd op een drijvend podium op het water, als een ultieme viering van de innige relatie tussen Vorarlberg en de Bodensee.

This is an image
Dietmar Walser, Vorarlberg Tourismus

Bodensee-Vorarlberg Tourismus en Bregenzerwald Tourismus bieden diverse arrangementen aan, waarbij tickets voor de Bregenzer Festspiele en overnachtingen in een accommodatie naar keuze zijn inbegrepen.