Kletteren en klauteren in Tirol

Avonturier Gijs woonde in Italië, Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Zambia en Zuid-Afrika. Hij is altijd op zoek naar mooie avontuurlijke plekken. Voor Traveler bezocht hij het Oostenrijkse Stubaital.

Door Gijs Hardeman
foto's van Gijs Hardeman
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET

Oma doet de was buiten, de gang staat vol met bergschoenen en het ruikt binnen naar gebakken spek. Ik zit aan een lange tafel in de Franz-Senn-Hütte in het Stubaital. Franz Senn, founder van het bergtoerisme in deze regio en de oprichter van de Duitse en Oostenrijkse Alpenverenigingen zo’n honderdvijftig jaar geleden staart me aan vanuit een portret aan de muur. We zijn vanochtend vanuit de Oberberg Vallei in Stubai naar de hut gelopen. Een makkelijke route van een paar honderd hoogtemeters. Bagage kan met een speciale lift naar boven en zo is de hut, die plek heeft voor 170 bergsportfanaten, toegankelijk voor bijna iedereen.

Op weg naar de Franz Senn Hütte.

Ik mix mijn bier naar Oostenrijks gebruik met Sprite om er een Größe Radler van te maken. Minder sterk, want we moeten ook nog kletteren en klauteren in de middag. In de directe omgeving van deze hut zijn in de geest van de naamgever namelijk tal van activiteiten uitgezet die mijn buitensporthart sneller doen kloppen. Het Oostenrijkse Stubaital presenteert zich als buitensportmekka, met als paradepaardje de beklimming van de Seven Summits: zeven bergtoppen van enig formaat.

De Radler is bijna op en de Tiroler Gröstl zit er nog maar net in, als Robert Span, onze berggids opstaat en iedereen een helm, klimgordel en klettersteigset geeft. We wandelen richting de eerste activiteit en dat geeft me de kans Robert naar de bijzondere geschiedenis van Frans Senn te vragen. ‘Zonder hem was het toerisme hier misschien wel nooit, of in ieder geval heel wat jaren later, ontwikkeld. Hij stierf in 1884. Arm, zonder waardering van zijn eigen kerk en met veel schulden. Schulden, want hij legde wegen en hutten aan. Hij wist of voelde dat toerisme in de toekomst wel eens heel belangrijk kon gaan worden.’ En daar heeft hij geen ongelijk in, zie ik om me heen. Er wordt geklommen, gewandeld, getokkeld en genoten van het uitzicht. Wij lopen door een oude gletsjervallei, waar links een ijskoude rivier stroomt en de velden voor ons vol staan met gele bloemen. ‘We zijn er, de Höllenrachen. Zetten jullie je helm op?’

Bij klettersteigen, ook wel via ferrata genoemd, zit je vast aan een stalen kabel aan de rotsen en klik je zelf carabiners om. Het is allerminst de bedoeling dat je valt (iets dat bij sportklimmen vaak wel kan), maar de klettersteigset is vooral een middel dat ervoor zorgt dat je niet te pletter valt. Vasthouden dus, twee handen gebruiken en altijd stevig staan. Bij de Höllenrachen is vasthouden sowieso een must. Gletsjerwater spuit uit een gat onder me. Boven is een klein gat waar ik zo doorheen moet klauteren, terwijl mijn vrije hand de carabiner omklikt. De rotsen zijn glad, uitgesleten in tijden van het jaar dat het water hoger staat. Deze klettersteig is een goede opwarmer voor de volgende klim. Op weg naar de tweede route vul ik nog wel snel mijn flesje met gletsjerwater, want klauteren maakt dorstig.

Helder gletsjerwater.

De Edelweiss Klettersteig is een stukje pittiger, want steiler, met minder brede richels om op te staan en grotere leegtes onder me. We klauteren eerst recht omhoog, maken dan een traverse naar rechts en schuifelen over een nauwe rand. Witte bloempjes groeien tussen kieren. ‘Dat is toch Edelweiss,’ zeg ik en bijna pluk ik een bloem uit de muur. Bijna, want de impuls maakt plaats voor bezinning. Er komen hier nog zoveel mensen voorbij, ook leuk voor hen denk ik, want dat Edelweiss bijzonder is wist ik wel. Later, terug in de hut, hoor ik dat het nog veel bijzonderder is dan ik dacht, beschermd ook. En dus verboden te plukken… Oef, kom ik even goed weg. Sorry Franz, mompel ik richting het schilderij aan de muur. 

Bijna de fout in door Edelweiss te plukken!

Meer informatie over Stubai vind je hier. Gijs is oprichter van Nextdestination.nl. Volg zijn avonturen ook op Instagram, waar hij dagelijks foto's en updates plaatst van zijn reizen over de wereld. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Oostenrijk
Zell am See-Kaprun: Spectaculaire uitzichten
Reizen
Take a hike! Vijf van de prachtigste wandelroutes door Europa
Oostenrijk
Wandeltip in Oostenrijk: culinaire hikes rond de Achensee
Oostenrijk
Oostenrijk: 10 redenen waarom het de ideale wandelbestemming is
Digital Nomad
4x Mooiste wandelroutes door zomers Tirol

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.