Beste periode

Tijdens de Salzburger Festspiele in augustus is de stad een gekken­huis met torenhoge hotelprijzen. Beter is om Salzburg in voorjaar of nazomer te bezoeken, of ’s winters: voor de kerstmarkten of in combinatie met de nabije skistations. Met Transavia vlieg je er voor een paar tientjes rechtstreeks heen.

Overnachten

Een verblijf in Schloss Leopoldskron is onvergetelijk, en minder kostbaar dan het lijkt. Kies voor de totaalbeleving een van de suites­ van het paleis, of een eenvoudiger hotelkamer in het bijgebouw. Hoewel het oorspronkelijke Sacherhotel van de chocoladetaart in Wenen staat, is ook het Salzburgse filiaal niet te versmaden. Het vijfsterrenhotel met klassieke, luxueuze suites en dito restaurant ligt in het hart van de stad, pal aan de rivier.

This is an image

Bezienswaardig

Klederdracht is hot. Een van de topmerken is Gössl, die in het Gwandhaus bij de Hellbrunner Allee zijn ‘Tracht’-collectie toont.

In merengebied Salzkammergut komen Salzburgers een dagje zwemmen, vissen of varen. In de kerk aan de Mondsee werd de Sound of Music-bruiloftsscène opgenomen.
Een bezoek aan het geboortehuis van Mozart is een must, maar plof ook eens neer in zijn stamkroeg, Tomaselli.

Restaurant Zum fidelen Affen serveert traditionele gerechten als schnitzel en paddenstoelenravioli voor een verrassend jong, lokaal publiek.

Op het hippe dak­terras van Hotel Stein heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Nip aan een cocktail en geniet van de verlichte monumenten aan de overkant.

Handig om te weten

Toeristenbureau Salzburg biedt tientallen apps aan, met offline plattegronden, gratis audiotours of actuele reisgidsen: salzburg.info.

Kijken en lezen: zingend door Salzburg

In The Sound of Music, nu natuurlijk ook beschikbaar op dvd, verzorgen Maria en de kinderen een voorstelling met marionetten­poppen. Sinds een paar jaar wordt het verhaal van de hele film vertolkt in het marionettentheater, met vijf verschillende Maria-poppen en in totaal 21 poppen voor de kinderen. Wil je juist meer weten over de zingende familie? Lees dan de memoires van Maria: The Story of the Trapp Family Singers (1949, in ver­taling De Familie Trapp) en Maria (1972, Als ik de liefde niet had).