Patagonië – paradijs voor bergbeklimmers

Alpinisten laten hun licht schijnen over deze prachtige regio van Zuid-Amerika.

Door Emily Hopcian
Gepubliceerd 16 mrt. 2018 13:44 CET
Een alpinist beklimt de noordwand van de Torre Egger in Patagonië.
Een alpinist beklimt de noordwand van de Torre Egger in Patagonië.
Foto door Rolando Garibotti, Aurora

Op de zuidpunt van het Amerikaanse continent ligt het magische en mystieke Patagonië, een uitgestrekt, afgelegen en legendarisch gebied met extreme weersomstandigheden en enkele van de mooiste bergketens ter wereld.

Wie met eigen ogen de Patagonische pieken van graniet en ijs ziet opdoemen, begint te dromen van epische beklimmingen. Aan de voet van deze unieke en uitnodigende bergen, en te midden van gletsjers, bergmeren en groene wouden, voel je het avontuur door je aderen stromen – een tintelende mix van angst en opwinding.

Met een oppervlakte van ruim één miljoen vierkante kilometer, verdeeld over Argentinië en Chili, slaat het inspirerende en imposante Patagonië alles. Hier huist de belofte van een kalmer levenstempo, grootse avonturen en ongekende verhalen. Het gebied is onderhevig aan extreme stemmingswisselingen, die je testen en je grenzen verleggen. In Patagonië voelt alles groter, grootser en ook wat angstaanjagender aan. Wie de loodrechte rotswanden en pieken van dit landschap beter wil leren kennen, heeft geduld, voorbereiding, ervaring en tijd nodig. Veel tijd.

De vraag wat Patagonië nu precies tot een paradijs voor bergbeklimmers maakt, wordt vanaf vier van de meest spectaculaire locaties in dit gebied beantwoord door alpinisten die deze bergen goed kennen.

De zon komt op boven de Fitz Roy, een berg in het Zuid-Patagonische IJsveld.
Foto door Dan Rafla, Aurora

Het biedt variatie

Het Andesgebergte strekt zich over de hele lengte van Patagonië uit en telt vele rotswanden die vragen om beklommen te worden. Van Bariloche tot El Chaltén in Argentinië en van Coyhaique tot Torres del Paine in Chili, is het Patagonische Andesgebergte een schatkamer voor alpinisten die op zoek zijn naar rust, eenzaamheid en avontuur.

“Overal waar je kijkt, kun je klimmen,” zegt de Chileense Nachita Mellado (15), die in de buurt van Villa Cerro Castillo, ten zuiden van Coyhaique, klimt. “Het is een schitterend landschap en er zijn eindeloos veel mogelijkheden om ervan te genieten.”

De Amerikaanse Taylor Zehren (23), die al een jaar lang in de buurt van Bariloche klimt, geniet hier van het brede scala van klimmogelijkheden van alle moeilijkheidsgraden en daarmee van de kans om ervaring op te doen.

“Ik ben geen professionele klimmer,” zegt ze, “dus ik heb hier de gelegenheid om samen met ongelooflijke alpinisten te klimmen. Je kunt hier steeds weer vooruitgang boeken en nieuwe dingen leren, omdat er zoveel routes van verschillende moeilijkheidsniveaus zijn. Je wordt hier aangemoedigd om meer te klimmen, meer te leren en samen te zijn met de mensen die er veel van weten.”

Het is de thuis van onbekende bergen

Door zijn uitgestrektheid, afgelegen ligging en verraderlijke weersomstandigheden telt Patagonië veel prachtige klimroutes en nooit eerder bedwongen bergen.

De Chileen Javier Reyes Jerez (27) heeft de vorige zes zomers in en rond het Parque Nacional Torres del Paine geklommen. “Patagonië is een avontuurlijk gebied met imposante rotswanden,” zegt hij. “Veel bergen zijn al beklommen, maar nog veel meer zijn nog onbekend terrein.”

In El Chaltén waagt de Argentijn Horacio Gratton (41) zich al sinds zijn achttiende aan het beklimmen van de beroemde pieken die boven zijn dorp uittorenen. “Je kunt hier nog de ongenaakbaarheid van de bergen ervaren,” zegt hij. “Er zijn hier nog nooit verkende valleien en veel bergen die nog nooit zijn beklommen. In de wereld heb je maar weinig mogelijkheden om een berg als eerste te beklimmen. In Patagonië heb je die kans wél.”

Een rotsklimmer doet een poging de top van 'La Calavera' te bereiken, een ravijnpassage in Piedra Parada, Patagonië.
Foto door Marcos Ferro, Aurora

Je klimt er alleen

Een belangrijk verschil tussen Patagonië en andere bergbeklimmersparadijzen is dat je in Patagonië vaak helemaal alleen kunt klimmen.

“Met de opkomst van de outdoor-cultuur wordt het steeds moeilijker de afzondering van de wildernis te ervaren,” zegt Zehren. “Hier hoef je weinig moeite te doen om volstrekt in je eentje in dit woeste landschap te klimmen. Er zijn plekken waar het druk kan zijn, maar als je in Patagonië alleen wilt zijn, dan kan dat gewoon.”

Het daagt uit

Patagonië wordt gekenmerkt door een uniek weerssysteem dat de zuidpunt van Zuid-Amerika in zijn greep houdt. Wie Patagonië kent, weet dat dit gebied juist zo aantrekkelijk is door de sneeuw, de regen, de gierende wind en de soms doorbrekende zon.

“Patagonië is natuur in zijn puurste vorm,” zegt Gratton. “Het woeste en onherbergzame landschap; de niet-aflatende wind; de combinatie van besneeuwde bergen, meren en wouden die tezamen tot aan de oceaankust een reusachtige wildernis vormen...”

Omdat weerssystemen op deze breedten van west naar oost trekken, krijgt de Andes de volle laag. De tijdspannes die beschikbaar zijn voor een beklimming in Patagonië, zijn vaak zeer kort en vol uitdagingen.

“Om te weten wanneer je in Patagonië kunt klimmen, heb je veel geduld nodig,” zegt Jerez. “Patagonië is heel lastig om te verkennen en door het weer heb je heel veel tijd nodig. Een maand is normaliter niet genoeg, vanwege de uitdagingen die Patagonië met zich meebrengt.”

Volgens Zehren kun je zelfs op dagen met mooi weer in de problemen komen, omdat ook de bergen zelf met uitzonderlijk lastig terrein roet in het eten kunnen gooien.

“Soms ga je ergens klimmen en dan voel je een zekere tevredenheid,” zegt ze. “Als je in Patagonië gaat klimmen, voel je dat je nog heel veel hebt te leren.”

Een bergbeklimmer beschijnt een sneeuwrichel in het bergmassief van Torres del Paine in Patagonië.
Foto door Jonathan Griffith, Aurora

Reputatie

Het grillige maar altijd inspirerende Patagonië doet zijn reputatie eer aan. Als het al mogelijk is om het wezen van Patagonië in woorden uit te drukken, dan komen Mellado en Gratton een heel eind.

“We moeten gewoon van Patagonië genieten,” zegt Mellado. “De omstandigheden zijn extreem, maar dat is de charme ervan. Je moet niet weglopen. De wind, de regen, de sneeuw, de kou en de grilligheid – een gevaarlijke maar spectaculaire grilligheid – dat alles zal er altijd zijn. En je kunt van al deze dingen leren genieten. Er is niets te vergelijken met de mogelijkheden, de schoonheid en de raadselachtige magie die Patagonië omgeeft.”

“Voor mij zijn de bergen van Patagonië ongeëvenaard,” zegt Gratton. “Pieken van rots en ijs die naar de hemel oprijzen. Als je daar het landschap in bredere zin aan toevoegt – de uitbundige natuur, de reusachtige gletsjers, de maagdelijke wouden, de enorme woestijn, de Patagonische kusten met zijn pinguïns en walvissen, de mensen, de toeristenstadjes zonder misdaad of inbraken, en dat alles op grote afstand van alle politiek gevaarlijke plekken in de wereld – dan kom je tot de slotsom dat Patagonië ongelooflijk is.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Alpinisten trotseerden ‘zone des doods’ op achtduizender
Reizen
Exclusief: Deze klimmer maakte de grootste soloklim dit jaar – en het is niet Alex Honnold
Reizen
10x Ultieme avonturen in Amerikaanse nationale parken
Reizen
Nepalese bergbeklimmers bereiken voor het eerst ’s winters de top van K2
Reizen
Wat is moeilijker dan de Everest bedwingen? Zorgen dat bergbeklimmers er weer respect voor krijgen.

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.