Fotograaf Brian Skerry, die meer dan tienduizend uur onder water doorbracht om met zijn camera de oceanen op aarde te verkennen, is de Rolex National Geographic Explorer of the Year van 2017.

Deze prijs wordt toegekend aan personen die wetenschappelijke ontdekkingen doen en deze delen zodat de hele wereld ervan kan profiteren. Hij wordt aangeboden door Rolex, dat onlangs een nieuwe samenwerking aanging met National Geographic om ontdekkingstochten te ondersteunen.

De 55-jarige Skerry geniet internationale bekendheid vanwege zijn opnamen van zeedieren en onderwaterlandschappen. Hij is al twintig jaar een National Geographic fotograaf en sinds 2014 ook National Geographic photography fellow. Momenteel werkt hij aan zijn 25e hoofdartikel voor het magazine.

Skerrys doel is om beelden te maken die de schoonheid van het zeeleven laten zien maar ook de bedreigingen
Skerry’s doel is om "beelden te maken die de schoonheid van het zeeleven laten zien, maar ook de bedreigingen."
Mauricio Handler, National Geographic Creative

“De foto's van Brian laten het mysterie en de schoonheid van de oceaan zien, maar ook de problemen die daarvoor een bedreiging vormen,” aldus National Geographic Society President en CEO Gary E. Knell. Om die opnamen te kunnen maken, vertelt Knell, “leefde Brian op de bodem van de zee, bracht hij maanden door op vissersboten en reisde hij met alle mogelijke vervoersmiddelen, van sneeuwscooters tot de blimp van Goodyear.”

Skerry is een van de oprichters van de International League of Conservation Photographers. Hij geeft regelmatig lezingen over fotografie en natuurbescherming en is de auteur van tien boeken.

Rolex en National Geographic werken al jarenlang samen via de Explorer of the Year award, die elk jaar in juni wordt uitgereikt tijdens het Explorers Festival van de Society in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

“We willen dat onze familieleden nog generaties lang kunnen genieten van de oceanen, in de wetenschap dat die zullen voortbestaan. Dat motiveert Brian om te doen wat hij doet,” aldus Knell. “Hij geeft de zee en de vaak bedreigde wezens die erin leven een stem.”