Maak kennis met de man die tienduizend uur onder water doorbracht

Brian Skerry's beelden van het leven in zee dragen bij aan de bewustwording over en de bescherming van de oceanen.

Door Patricia Edmonds
Gepubliceerd 12 mrt. 2018 13:59 CET
Bij de Aucklandeilanden van Nieuw-Zeeland legde Skerry een ontmoeting vast tussen zijn assistent Mauricio Handler en ...
Bij de Aucklandeilanden van Nieuw-Zeeland legde Skerry een ontmoeting vast tussen zijn assistent Mauricio Handler en een Zuidkaper.
Foto door Brian Skerry, National Geographic Creative

Fotograaf Brian Skerry, die meer dan tienduizend uur onder water doorbracht om met zijn camera de oceanen op aarde te verkennen, is de Rolex National Geographic Explorer of the Year van 2017.

Deze prijs wordt toegekend aan personen die wetenschappelijke ontdekkingen doen en deze delen zodat de hele wereld ervan kan profiteren. Hij wordt aangeboden door Rolex, dat onlangs een nieuwe samenwerking aanging met National Geographic om ontdekkingstochten te ondersteunen.

De 55-jarige Skerry geniet internationale bekendheid vanwege zijn opnamen van zeedieren en onderwaterlandschappen. Hij is al twintig jaar een National Geographic fotograaf en sinds 2014 ook National Geographic photography fellow. Momenteel werkt hij aan zijn 25e hoofdartikel voor het magazine.

Skerry's doel is om "beelden te maken die de schoonheid van het zeeleven laten zien, maar ook de bedreigingen."

“De foto's van Brian laten het mysterie en de schoonheid van de oceaan zien, maar ook de problemen die daarvoor een bedreiging vormen,” aldus National Geographic Society President en CEO Gary E. Knell. Om die opnamen te kunnen maken, vertelt Knell, “leefde Brian op de bodem van de zee, bracht hij maanden door op vissersboten en reisde hij met alle mogelijke vervoersmiddelen, van sneeuwscooters tot de blimp van Goodyear.”

Skerry is een van de oprichters van de International League of Conservation Photographers. Hij geeft regelmatig lezingen over fotografie en natuurbescherming en is de auteur van tien boeken.

Rolex en National Geographic werken al jarenlang samen via de Explorer of the Year award, die elk jaar in juni wordt uitgereikt tijdens het Explorers Festival van de Society in de Amerikaanse hoofdstad Washington.

“We willen dat onze familieleden nog generaties lang kunnen genieten van de oceanen, in de wetenschap dat die zullen voortbestaan. Dat motiveert Brian om te doen wat hij doet,” aldus Knell. “Hij geeft de zee en de vaak bedreigde wezens die erin leven een stem.”

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Perpetual Planet
Afschuw of ontzag
Fotografie
Deze onderwaterfotograaf zwemt mee met potvissen
Perpetual Planet
Deze vrouw vocht voor een van de grootste haaienreservaten ter wereld
Reizen
Een scepticus probeert de kunst van het ‘bosbaden’
Fotografie
In beeld: Groeten uit Noord-Korea

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.