1. Máncora

Een zonovergoten stadje aan de kust waar zeeschildpadden op hun gemak voorbij zwemmen en westerlingen loom genieten van het tropisch paradijs. De thermometer geeft nooit minder dan 20 graden aan en het zeewater voelt aan als een lauw bad. De rustige golven in de baai maken dit populaire kustplaatsje een uitstekende bestemming voor beginnende surfers.

Playa Las Pocitas Mancora Foto Marcela DelgadoPROMPER
Playa Las Pocitas Mancora Foto: Marcela Delgado/PROMPERÚ

2. Órganos

Gevorderde surfers begeven zicht beter naar de woeste golven van het onbekende Óreganos, zo’n 20 minuutjes ten zuiden van Máncora. Maar ook voor minder fervente surfers zijn de gouden stranden, de azuurblauwe zee en de gekleurde koraalriffen de perfecte bestemming om te ontspannen.

Organos Foto Paul KennedyGetty Images
Organos. Foto: Paul Kennedy/Getty Images

3. Cabo Blanco

Verder richting het zuiden, ongeveer 25 kilometer, ligt vissersdorpje Cabo Blanco dat zijn naam te danken heeft aan de lichtgekleurde bergen in de omgeving. De ‘Witte Kaap’ is een surfhemel voor professionele watersporters die metershoge golven durven te trotseren.

Cabo Blanco Foto Alobos LifeFlickr
Cabo Blanco. Foto: Alobos Life/Flickr

4. Lobitos District

De stranden Lobitos, Piscinas en El Hueco liggen bij het surfersdorpje Lobitos. Volgens vakkundige surfers zijn de golven hier ideaal tussen april en september. Houd er rekening mee dat, ondanks het tropische klimaat, de temperaturen in de zomer schommelen tussen de 35 en 12 graden.

De zogenaamde caballitos Foto Erik De LeonFlickr
De zogenaamde ‘caballitos’. Foto: Erik De Leon/Flickr

5. Huanchaco

Surfen doe je hier niet zomaar op een surfplank, maar op de eeuwenoude caballitos, kleine rieten vissersbootjes die bekend staan als ’s werelds eerste surfplanken. Dit slaperige vissersplaatsje ligt ongeveer in de helft van de Peruviaanse kustlijn, en de golven boeien zowel beginnende als gevorderde surfers.

Lees hier meer over sandboarden en neem een kijkje in ons dossier over Peru!